Chestorul Dan Fătuloiu și-a făcut, în sfârșit, rost de „giab”, cum îi place să spună. A fost numit șef al Poliției de Frontieră Oradea, printr-un ordin al ministrului Radu Stroe.
Pus la dispoziția Ministerului Afacerilor Interne, după ce mandatul său de atașat de interne la Roma a expirat, Fătuloiu aștepta să primească, de la 1 ianuarie 2013, un dublu-mandat de atașat de interne în Slovenia și Croația, pentru o perioadă de patru ani. Detașarea lui Fătuloiu pe acest post a fost aprobată de fostul ministru Mircea Dușa. Nu însă și de actuala conducere a Ministerului Afacerilor Externe.
Prin urmare, Fătuloiu a primit un post în țară, pe măsura gradului său. Va conduce inspectoratul teritorial care administrează cea mai importantă „poartă” a României către Vest, în subordinea sa intrând sectoarele poliției de frontieră din Bihor, Arad și Satu Mare.
Prin detașarea sa la Oradea, Dan Valentin Fătuloiu se întoarce în fieful fostului ministru de interne Vasile Blaga (PDL), care l-a numit, în ambele sale mandate, la conducerea poliției, ultima dată în funcția de prim-adjunct al său (secretar de stat, șef al Departamentului de Ordine și Siguranță Publică). De altfel, și cel care-i va fi șef direct chestorului Fătuloiu, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, chestorul Ioan Buda, a fost numit tot de Vasile Blaga în funcția pe care o ocupă acum.
Pe 23 noiembrie 2010, Dan Fătuloiu a fost demis din funcţia de secretar de stat, şef al Departamentului de Ordine şi Siguranţă Publică din MAI. Decizia a fost luată în urma verificărilor făcute de Corpul de control al MAI la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Neamţ. Controlul a fost dispus în urma asasinării interlopului Gheorghiță Mararu şi după ce şeful IPJ Neamţ Aurelian Vasea Şoric a fost acuzat că ar fi protejat interlopii din județ.
Cu câteva zile înainte de a părăsi însă fotoliul de secretar de stat, pe 19 noiembrie 2010, Dan Fătuloiu a regizat, chiar în parcarea MAI, un flagrant delict, după denunţurile pe care el și fiul său Alexandru le-au depus la DNA. Procurorii anticorupţie au reţinut patru persoane, printre care și pe omul de afaceri Cătălin Chelu care urma să-i dea secretarului de stat o mită de 1.000.000 de euro, în schimbul „rezolvării” a 48 de dosare întocmite pe numele afaceristului pentru infracțiuni economice.
Dan Valentin Fătuloiu a recunoscut în faţa instanţei, la unul dintre termenele de judecată ale procesului lui Cătălin Chelu, că familia sa avea, de fapt, afaceri cu societatea ALPROM, condusă de Chelu. Asta, după ce, un alt inculpat, Antonel Bunu, a prezentat judecătorului documente contabile din care rezultă legăturile de afaceri.
În urma scandalului, Fătuloiu a fost trimis însă pe un post de atașat de interne în Italia.
Iar acestea nu sunt singurele scandaluri de care a fost legat numele chestorului Dan Fătuloiu în ultimii 12 ani. La începutul lui 2007, din postura de șef al Poliției Române (funcție în care a fost numit tot de Vasile Blaga), chestorul Fătuloiu aviza, prin parafarea caietelor de sarcini, cea mai scandaloasă „afacere” din istoria institutiei: „Loganul de 70.000 de euro”.
În 2006, după fuga din țară a sirianului Omar Hayssam, în presa centrală au fost publicate o serie de „scrisorele” care fuseseră trimise de sirian din închisoare apropiaților săi. Într-una dintre acestea, numele chestorului Dan Fătuloiu apărea la capitolul „ofițeri angajați”. Fătuloiu a negat orice legătură cu Hayssam, condamnat pentru terorism, însă ulterior a fost acuzat că nu l-a informat pe Vasile Blaga (ministrul de interne de la acea dată) despre existența unui pașaport fals pe numele sirianului.
În noiembrie 2000, Dan Fătuloiu a fost numit de Ioan Rus șef al Poliției Capitalei. Chestorul a fost demis după doar două luni, în urma scandalului izbucnit după ce Daniela Bartoș (ministru al sănătății la acea dată) a fost jefuită pe o stradă din București.
Raluca Dan