4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 15:43
No menu items!

Dan Barna, candidatul partidului “anticorupție”, cu trei dosare în lucru la DNA și unul la SIIJ

spot_img

Liderul în exercițiu al Uniunii Salvați România (USR), Dan Barna, consideră că informațiile conform cărora ar face obiectul unor dosare înaintate de DLAF la DNA reprezintă “coincidențe” de campanie, în pragul alegerilor interne din USR-PLUS. Asta pentru că dezvăluirile cu privire la posibila implicare a companiei pe care Barna a controlat-o în trecut în fraude cu fonduri europene au apărut, pentru prima dată, în timpul campaniei electorale prezidențiale din anul 2019. Acum, liderul USR consideră că transmiterea de către DLAF la DNA a unei alte “părți” din acest dosar este tot o coincidență, petrecută în ajunul congresului.

În realitate, afacerile firmei lui Dan Barna, deținută, în prezent, de fostul său asociat Dragoș Jaliu, fac obiectul a trei dosare active de urmărire penală “in rem”, toate deschise în primăvara acestui an, la sesizarea Departamentului pentru Luptă Antifraudă.

Conform “Rise Project”, este vorba despre Dosarul nr. 197/P/2021, care vizează proiectul “Punți Comunitare”, despre Dosarul nr. 196/P/2021, care vizează proiectul “SES-am Deschide-te”, și despre Dosarul nr. 2014/P/2021, care vizează priectul “Biblioteca Bunelor Practici”. Valoarea totală a acestor proiecte se ridică la 5,8 milioane de euro.

Anchetele sunt în lucru

Toate aceste peroiecte fac, în prezent, obiectul unor anchete penale in rem, care vizează fapte de corupție, nefiind, încă, începută urmărirea penală împotriva unor persoane.

Pe scurt, primul proiect – “Punți Comunitare”, cu o valoare de 1,8 milioane de euro, era axat pe întreprinderile sociale pentru persoane vulnerabile, unde compania SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, deținută de Dan Barna și de Dragoș Jaliu și adimistraă de soția liderului USR, Olguța Totolici, a fost partenerul finanțator, distribuind fondurile europene către alte entități.

Proiectul “SES-am Deschide-te”, cu o valoare de 2 milioane de euro, a implicat compania lui Dan Barna în calitate de finanțator care distribuia fondurile către întreprinderile sociale.

Iar al treilea proiect, “Biblioteca Bunelor Practici”, în valoare de 2 miliioane de euro, finanța direct firma lui Barna. SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL gestiona proiectul în parteneriat cu Confederația Asociațiilor Țărănești, pentru a oferi consultanță fermierilor interesați să acceseze bani europeni.

Acesta din urmă este și cel mai proaspăt dosar transmis de DLAF la DNA, Departamentul Antifraudă precizând că, “în urma verificărilor efectuate în cazul proiectului <<Biblioteca bunelor practici. Concept inovator de dezvoltare a mediului rural>> (POSDRU/135/5.2/S/125782 – cod SMIS 51031), având ca beneficiar SC Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG SRL, au rezultat indicii privind posibila săvârșire a unor fapte de natură penală, motiv pentru care Departamentul pentru Lupta Antifraudă – DLAF a procedat la întocmirea actelor de sesizare”.

Croitoria sorei lui Barna, în insolvență. Nu ca firmă, ca fundație

În urmă cu un an, Tribunalul Sibiu a admis cererea formulată de asociația fondată de sora lui Dan Barna, președinte USR și actual vicepremier, Gabriela Raluca Popa, de a se declanșa procedura insolvenței, în vederea falimentului. Este vorba despre Asociația Hermannstadt Design Sibiu, cea care a beneficiat de finanțare de fonduri europene nerambursabile, prin intermediul companiei deținute, la acel moment, chiar de Dan Barna și care făcea rost de aceste fonduri dintr-un contract tematic încheiat cu Consiliul Județean Alba. La momentul deschiderii procedurii insolvenței, contractul făcea obiectul investigațiilor DLAF. Iar motivul pentru care statul, prin ANAF, s-a înscris la tabelul creditorilor este acela că Asocțiația avea restanțe la pata contribuțiilor de asigurări sociale ale salariatelor. Pentru stingerea creanței, toate utilajele achiziționate de atelierul de croitorie al asociației, cu bani europeni, prin intermediul firmei lui Dan Barna, au făcut obiectul unei proceduri de executare silită din partea Administrație Județene a Finanțelor Publice Sibiu.

Interesant este că, la scurt timp după lichidarea Asociației, un alt dosar penal, cu numărul 233/P/2009, care viza proiecul “Incluziune socială şi pe piaţa muncii prin întreprinderi sociale pentru persoanele vulnerabile și cu dizabilități”, a fost clasat de către DNA. Speța a mai primit neînceperea urmăririi penale la DNA Alba, după care a fost redeschisă la DNA București, pentru a fi reînchisă anul acesta. Valoarea finanțării proiectului a fost de 3,5 milioane de euro, din care compania lui Dan Barna a preluat 250.000 de euro.

Urmărire penală “in rem” și pentru abuz în serviciu, în legătură cu frauda electorală de la Sectorul 1

Pe lângă aceste patru dosare, dintre care unul a fost închis, iar celelalte se află în lucru, Dan Barna face obiectul unui al cincilea, unde, de asemenea, a fost începută, încă din luna octombrie a anului trecut, urmărirea penală “in rem”. Este vorba despre celebrul dosar privind posibila fraudare a alegerilor locale de la sectorul 1, aflat în instrumentarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție. În octombrie 2020, PSD Sector 1 a formulat o plângere penală la SIIJ, împotriva fostului președinte al Biroului Electoral al Sectorului 1, procurorul Nicolae Sprîncu, împotriva lui Dan Barna, în calitate de președinte al USR, și a lui Andrei Nicolaescu, membru al USR.

Plângerea formează obiectul dosarului 2184/P/2020, în care este începută urnărirea penală “in rem”. Iar, în ordonanța de începere a urmăririi penale se face referire la faptul că sunt efectuate acte de urmărire penală inclusiv sub aspectul infracțiunii de abuz în serviciu, în fiorma prevăzută de Legea nr. 78/2000, care face referire la “folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid politic pentru obținerea de foloase necuvenite”.

Singura persoană împotriva căreia a fost formulată plângerea care constituie acest dosar și care îndeplinea o funcție de conducere într-un partid politic este Dan Barna.

Andrei Dumitrescu