Dan Barna, fost vicepremier și ministru propus al afacerilor externe în Guvernul premierului desemnat Dacian Cioloș, a picat, marți, testul diplomației, la audierile din Comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Barna a fost taxat de parlamentari cu un aviz negativ, după ce a utilizat, la prezentarea strategiilor sale în raport cu SUA și NATO, un limbaj colocvial, și nu unul diplomatic, deși poziția sa de fond a fost una corectă ca descriere a situației și în acord cu politica externă a României din ultimii 25 de ani.
„Vreau să iau câteva elemente punctuale. Relația cu Statele Unite – da, relația cu Statele Unite este unul din cei trei piloni, exact cu asta am început. Pentru că, dincolo de așezarea în pagină a programului de prezentarea mea, direcțiile strategice principale se regăsesc în ceea ce am spus deja, dar oportunitatea pe care noi o avem ca țară vine tocmai în contextul în care Statele Unite și-au luat mâna în mod formal de pe toate zonele și de pe estul Europei, mutându-și, într-adevăr, prioritățile în zona Pacifică. Or, în acest context oportunitatea pe care o avem vine tocmai din acest lucru în care americanii spun <<fiți parteneri cu noi fiecare în zona voastră!>>. Or, aceasta este o poziționare firească pe care trebuie să o avem”, a spus Barna.
La ieșirea de la audieri, el și-a nuanțat declarațiile: „Discuțiile au fost relevante. Au avut ce analiza. Subiectele discutate au fost relevante pentru domeniu. Era un context. Am spus că prioritatea SUA este și așteaptă un parteneriat mai consistent. E o oportunitate pentru România. SUA așteaptă o implicare mai mare pentru noi”.
Raluca Dan