-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:44
No menu items!

Dacian Cioloș citește doar legea care-i convine și acuză Jandarmeria că a acționat disproporționat

spot_img

Fostul premier Dacian Cioloş a acuzat, vineri noaptea, după protestele din Piața Victoriei, intervenția disproporționată a Jandarmeriei, invocând, în sprijinul susținerii sale, articolul 36 din Legea 550/2004 pivind organizarea Jandarmeriei. Cioloș ignoră, însă, Legea 60/1991, care prevede, chiar la articolul 1: „Libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege. Asemenea activități se pot realiza numai pașnic (…)”.

Astfel, Cioloș a susțint, cu privire la intervenţia Jandarmeriei din Piaţa Victoriei, că „mintea normală şi cu un minim respect faţă de semeni nu poate să nu fie în seara asta în faţa evidenţei că s-a mers prea departe„. El a susținut că nu se justifică intervenţia forţelor de ordine cu gaze lacrimogene împotriva femeilor şi copiilor, iar cei care au ordonat asta trebuie să plătească. 

“Nu există justificare pentru a interveni cu gaze lacrimogene împotriva femeilor, copiilor, unor oameni aflaţi în scaune cu rotile. Articolul 36 din Legea 550/2004 de organizare a jandarmeriei interzice o astfel de intervenţie”, a mai spus Cioloș. 

Fostul premier Dacian Cioloș nu doar că ignoră, însă, violențele extreme comise asupra jandarmilor în timpul protestelor de vineri, dar și legea 60/1991 privind organizarea și desfășurarea adunărilor publice, care prevede: 

„Art. 1.

Libertatea cetățenilor de a-și exprima opiniile politice, sociale sau de altă natură, de a organiza mitinguri, demonstrații, manifestații, procesiuni și orice alte întruniri și de a participa la acestea este garantată prin lege. Asemenea activități se pot realiza numai pașnic și fără nici un fel de arme.

Art. 2.

Adunările publice trebuie să se desfășoare în mod pașnic și civilizat, cu protecția participanților și a mediului ambiant, fără să stînjenească folosirea normală a drumurilor publice, a transportului în comun, cu excepția celor autorizate, funcționarea instituțiilor publice sau private, a celor de învățămînt, cultură și sănătate, a unităților economice ori să degenereze în acțiuni turbulente de natură a pune în primejdie ordinea și liniștea publică, siguranța persoanelor, integritatea corporală, viața sau bunurile acestora ori ale domeniului public.

R.D.