-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 9:23
No menu items!

CV de subprefect al Capitalei: de la declarații antiromânești la cârciumă în centrul orașului

spot_img
  • Raluca Dan

Ca subprefect, Richard Tiberius Budai are o lungă listă de atribuții de îndeplinit. Ca Buday Richárd Tibor – identitatea sub care îl regăsim pe același subprefect pe pagina oficială a UDMR, formațiune care l-a propulsat la vârful administrației bucureștene – trece drept un ilustru necunoscut.

Nu a făcut pentru București sau pentru bucureșteni nimic semnificativ, demn să fie consemnat în media sau măcar pe rețelele de socializare.

Singurele referiri notabile la cel care a fost pus, în martie anul trecut, de premierul de la acea vreme Florin Cîțu, în postul de subprefect al Bucureștiului, datează din perioada în care ocupa doar fotoliul de lider al organizației UDMR București și de președinte al Asociației Culturale Petőfi, pe care continuă să o conducă. Aceste referiri, însă, nu sunt deloc demne de un subprefect și impuneau cel puțin o sancțiune legală pentru promovarea, în discursul public, a uor interese anti-românești și șovine, denunțate, la vremea respectivă, chiar de reprezentanți ai altor minorități naționale.

Budai, în 2017: “Toată România a fost alipită Ţinutului Secuiesc”

Un singur exemplu demonstrează pe deplin convingerile politice ale lui Budai, care nu cadrează nici pe departe cu funcția ocupată acum de acesta.

În mai 2017, Mihai Traistă, reprezentant al minorității ucrainene din România, denunța public discursul instigator la ură, şovin şi extremist, susținut de Richard Tiberiu Budai, în calitatea sa de președinte al UDMR București și de președinte al Aociației Culturale Petőfi din București. Al cărei scop declarat este “intensificarea vieții culturale a comunității maghiare din București, respectiv intensificarea și întreținerea relațiilor interetnice”.

Richard Budai, directorul Centrului Cultural “Petofi Șandor” a ţinut aseară un discurs instigator la ură, şovin şi extremist, în faţa reprezentanţilor minorităţilor naţionale din România şi a invitaţilor de naţionalitate română. Deşi tema evenimentului era cu totul alta: obiceiuri de primăvară la minorităţile naţionale, acest Richard inimă de forint, profitând de calitatea sa de gazdă a început să vorbească de “un trecut comun dar nu mereu plăcut, cu multe conflicte şi amintiri neplăcute care nu se pot uita”, despre populaţia majoritară care nu are o deschidere largă câtre minorităţile naţionale, doar face nişte jocuri de vitrină care nu ajută la nimic, de cele 16 şcoli şi cinci case de cultură confiscate ungurilor de câtre statul român despre o datorie de 3 miliarde de euro a statului român câtre minoritatea maghiară, şi chiar mai în glumă mai în serios a spus că toată România este alipită de Ţinutul Secuiesc. În calitate de reprezentant al minorităţii ucrainene, care a organizat şi a finanţat acest eveniment, am întrerupt discursul acestui instigator, aducându-i aminte că scopul întălnirii noastre e cu totul altul, iar “dânsimea” sa mi-a dat de înţeles că el e şeful acelui loc. Atunci în semn de protest am părăsit sala, spunea la acea dată Mihai Traistă.

Denunțul public al reprezentantului minorității ucrainene a fost, însă, ignorat de autorități. Cum ignorate au fost și plângerile făcute de apropiați ai lui Laszlo Tokes, care-l acuzau pe Richard Tiberius Budai că acționează subversiv și, pentru a nu implica în conflicte publice UDMR, se folosește de apropiați ai săi care, aparent, nu au legătură cu el și cu formațiunea condusă de Kelemen Hunor. Mai mult, îi trimite și în instanță cu contestații redactate de el în calitate de jurist. De exemplu, persoana fizică care, în 2011, a formulat acțiunea în instanță împotriva înființării Partidului Popular Maghiar (care se voia un concurent al UDMR) a fost Adrian Drăghici, partener de afaceri al lui Budai în mai multe societăți comerciale.

Revenind la atribuțiile de subprefect, Budai nu-și asumă nimic, nici măcar pentru a justifica, din când în când, salariul. Surse din Prefectura Municipiului București au declarat pentru Sursa Zilei că subprefectul Budai a ignorat până și sarcinile trasate de conducerea Prefecturii, de a coordona Comisia de anchetă a accidentului de la Biblioteca Națională, din august 2021, în care 2 muncitori au murit. Cât despre legalitatea faptelor sale, nimeni nu l-a cercetat vreodată, nici măcar administrativ, disciplinar.

Sărac, dar cu cârciumă în centrul Bucureștiului

Dacă ne uităm doar în declarația de avere a subprefectului Budai, îl găsim foarte sărac comparativ cu alți politicieni sau demnitari. Deține o garsonieră cu o suprafață de 32 de mp în sectorul 2, nu are depozite bancare, nu are mașină, iar la capitolul venituri este nominalizat doar salariul de subprefect, în sumă totală de 149.750 RON anual (12.479 lei / lună).

În schimb, datele de la Registrul Comerțului demonstrează că Richard Tiberius Budai e antreprenor de mulți ani. După ce a fost acționar și aministrator în două societăți de construcții, inclusiv din cele rezidențiale, a trecut la un domeniu mult mai atractiv – cârciumi. Acum deține acțiuni la două firme – Sirius ABC SRL și Orion Real SRL, care funcționează la același sediu social: Str. Ioan Zalomit, nr. 16 din sectorul 1 și au același obiect de activitate – “restaurante”.

La aceeași adresă regăsim Centrul Cultural Petofi Sandor al Asociației Petofi condusă de Budai Richard – Tiberius, în calitate de președinte, dar și restaurantul Crown Cișmigiu, specializat în organizarea de evenimente private: de la nunți și festivități dedicate doamnelor, la care sunt invitați dansatori profesioniști, până la cursuri de nutriție pediatrică.