Peste 2.000 de morţi şi 2.000 de răniţi. Acesta este bilanţul înfiorător al cutremurului devastator din Maroc petrecut vineri noaptea. Seismul, de 6,8 grade pe Richter s-a produs la 71 km sud-vest de Marrakech, în Munţii Atlas.
Ministerul de Interne din Maroc a anunţat sâmbătă seara un nou bilanţ: 2.012 persoane au fost ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică.
Supravieţuitorii și-au petrecut noaptea în aer liber în Munţii Atlas, după ce seismul a distrus case şi sate întregi, având cel mai negru bilanţ din ultimele şase decenii.
Localnicii încă mai căutau supravieţuitori îngropaţi pe versanţi, unde casele din cărămidă de lut, piatră şi lemn brut au fost puse la pământ. Vechiul oraş istoric Marrakech a suferit, de asemenea, pagube importante.
Cutremurul care s-a produs vineri seara târziu a avariat clădiri istorice din Marrakech – cel mai apropiat oraş de epicentru – dar cele mai multe victime au fost raportate în zonele muntoase din sud.
Marocul ar putea avaa nevoie de ajutor „luni sau chiar ani de zile”
Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie a alertat sâmbătă comunitatea internaţională în legătură cu importanţa ajutorării Marocului, evocând „între 24 până la 48 de ore critice”, transmite AFP.
„Ne mobilizăm pentru a susţine Semiluna Roşie marocană”, a declarat Hossam Elsharkawi, directorul regional pentru Orientul Mijlociu şi Africa de Nord al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
„Nu va fi o chestiune de o săptămână sau două, cum s-a întâmplat în regiunea noastră cu marele cutremur din Turcia şi din Siria, mai devreme anul acesta. Ne aşteptăm la luni, chiar ani de răspuns”, a atenţionat Elsharkawi.
Echipele Semilunii Roşii marocane s-au deplasat imediat pe teren, pentru „a evalua situaţia, a susţine operaţiunile de căutare şi de salvare şi a oferi ajutor persoanelor afectate, în coordonare cu Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie şi cu autorităţile locale”, subliniază comunicatul.
Ajutorul e multiplu: „operaţiuni de urgenţă, sprijin psihologic şi ajutor la transportarea răniţilor spre spitale”, însă „zonele cele mai afectate sunt destul de îndepărtate şi muntoase, către care accesul este dificil”, adaugă textul.
Federaţia Internaţională a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie este „gata să desfăşoare echipe de urgenţă în următoarele 24-48 de ore, conform necesităţilor” şi a contactat deja societăţile de Cruce Roşie şi Semilună Roşie din Africa, Orientul Mijlociu şi Europa, pentru ajutor.
„Următoarele 24 până la 48 de ore sunt critice pentru salvarea de vieţi. Eforturile de căutare şi de salvare vor fi prioritatea, asigurându-ne totodată că de cei salvaţi se are grijă”, a declarat Caroline Holt, directoare pentru operaţiuni a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie.
„Ştim la ce să ne aşteptăm. Morţii trebuie trataţi cu demnitate, trebuie adusă apă potabilă pentru populaţie şi să ne asigurăm că o catastrofă nu se adaugă la o altă catastrofă: igiena trebuie menţinută cu adevărat”, a adăugat ea.
Adina Silav
SURSA FOTO: shropshirestar.com