1.8 C
București
sâmbătă, 28 decembrie 2024 - 7:44
No menu items!

Cutremur în sistemul bugetar. Măsurile incluse în ordonanța „trenuleț”

spot_img

Guvernul pregătește ordonanța de urgență pentru stoparea risipei banilor publici. Potrivit documentului redactat de ministerul Finanțelor care se află pe masa Guvernului, urmează să fie luate din 2025 mai multe măsuri fiscale printre care înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor în 2025. De asemenea, scade indemnizația de concediu medical de la 75% la 65%, nu se mai acorda vouchere de vacanță, iar bugetarii nu mai primesc bonusuri, prime. În document nu mai apare înghețarea alocațiilor pentru copii, acestea urmând a fi majorate de la 1 ianuarie.

„Neadoptarea măsurilor de limitare a cheltuielilor bugetare ar genera un necesar de finanţare suplimentar în anul 2025, rezultând un nivel nesustenabil al deficitului bugetului general consolidat de peste 7 % din produsul intern brut, ceea ce va avea ca efect creşterea datoriei publice cu riscul înăspririi condiţiilor de finanţare a acesteia”, explică Ministerul Finanțelor.

Guvernul justifică înghețarea pensiilor prin majorările făcute în 2024: „Ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 mld lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale, iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar.”

Despre înghețarea salariilor, se arată că: „Întrucât cheltuielile de personal au crescut în cursul anului 2024 ca urmare a majorărilor salariale acordate pentru întreg personalul din sectorul public de la 132 mld lei la 164 mld lei cu o valoare nominală de +32 mld lei, respectiv cu un procent de +24% reprezentând în anumite situații pentru anumite categorii de personal din sectorul public avansuri la Legea salarizării unice ca reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență iar în acest context pentru a respecta traiectoria de ajustare a deficitului bugetar potrivit planului bugetar pe termen mediu și lung este necesară menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli de personal”.

De asemenea, se elimină voucherele de vacanță: “ În anul 2025, autorităţile şi instituţiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare, şi la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanţare şi de subordonare, inclusiv activităţile finanţate integral din venituri proprii, înfiinţate pe lângă instituţiile publice, precum şi serviciile publice autonome de interes naţional, cu personalitate juridică, reglementate prin Legea nr. 41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu acordă voucherele de vacanţă prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările şi completările ulterioare”.

Principalele măsuri prevăzute în OUG „trenuleț”:

-scade indemnizația de concediu medical de la 75% la 65%

-cu 25% mai puține instituții subordonate

-nu se acorda vouchere de vacanță

-îngheață salariile bugetarilor

-bugetarii nu mai primesc bonusuri, prime

-orelele suplimentare nu se mai platesc

-se îngheață angajările la stat

-îngheță pensiile în sistemul public

-îngheață pensiile speciale

-îngheață pensiile parlamentarilor

-tichete pentru nou-născuți doar din fonduri UE

-profesorii nu mai primesc prime didactice și prime de cariere profesionale, reglementate prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 58/2023

-se îngheață indemnizațiile veteranilor, revoluționarilor și persoanelor persecutate din motive politice

-se interzice acordarea de sprijin material pentru anumite categorii de persoane defavorizate care nu poate fi decontat integral din fonduri europene nerambursabile.

Astăzi are loc prima ședință de Coaliție, după învestirea guvernului. Liderii PSD, PNL și UDMR vor discuta despre tăierile care urmează să fie făcute de la 1 ianuarie. Înainte de ședință, Marcel Ciolacu discută cu ministrul Finanțelor și cu vicepremierii.

                                                                                                  Adina Bucur