-0.9 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 10:33
No menu items!

Cutremur bancar în Bulgaria: Banca Centrală a retras licența KTB, relatări despre retrageri cu ”sacii” și arestări

spot_img

Populația Bulgariei a mai trecut printr-o criză bancară majoră în anii ’90

ktb

Banca Națională a Bulgariei (BNB) a retras licența de funcționare a KTB – Corporate Commercial Bank / Corpbank, a patra bancă din sistem după active, și a decis naționalizarea băncii Credit Agricole Bulgaria, o subsidiară a KTB.

Activele persoanelor fizice și ale companiilor vor fi transferate către Credit Agricole Bulgaria, unde depozitele sunt garantate de stat în limita a 100.000 €.

Oficialii BNB au afirmat că reprezentanții KTB nu au documentațiile aferente pentru credite de 3,5 miliarde de leva (1,75 mld. €), dintr-un total de 5,4 miliarde de leva credite acordate.

Guvernatorul Ivan Iskrov a făcut aceste declarații vineri, într-o conferință de presă, în care urma să fie anunțate rezultatele unui audit independent asupra situației KTB, care a intrat luna trecută sub administrare specială, din cauza lipsei de lichidități. KTB a achiziționat filiala din Bulgaria a gigantului francez Credit Agricole cu doar o săptămână înainte de a intra sub administrare specială.

Bulgaria se află într-o criză politică și geostrategică majoră, ca urmare a presiunilor externe din partea Uniunii Europene și a Federației Ruse de a lua o decizie în privința proiectului de conducte South Stream.

Banca rusă VTB este acționar minoritar al KTB. Acționarul majoritar este Țvetan Vasilev (foto jos), miliardarul care se află în spatele retailerului de electronice Domo, prezent și pe piața din România. Vasilev a mai fost în atenția presei din România și în calitatea sa de sponsor principal al clubului de fotbal Botev Plovdiv, care a cumpărat în acest an cinci jucători din Liga 1: Luchin, Curtean, Dore, Benga și Hamza.

Potrivit BNB, Vasilev a retras aproximativ 103 milioane de euro din bancă, prin intermediul unor terți. Banii au fost ”scoși direct din safe-uri, cash, în saci”, au afirmat și procurorii de la Sofia.

Procurorul general Sotir Țsațarov a afirmat că va cere revenirea în Bulgaria a lui Vasilev, prin proceduri de cooperare internațională, fără să precizeze în ce țară se află acum.

Vasilev a răspuns printr-o scrisoare deschisă, acuzând un complot pentru distrugerea băncii.

Orlin Rusev, directorul general al KTB, a fost arestat vineri în orașul Sozopol, pe malul Mării Negre. De asemenea, Margarita Petrova, șefa trezoreriei KTB a fost arestată.

Problemele au început în iunie, când clienții KTB au luat cu asalt ghișeele pentru a-și retrage lichiditățile, pe fondul unor relatări de presă privind activitățile mafiote ale lui Vasilev și al unor zvonuri propagate prin Internet.

Bulgaria a mai trecut printr-o criză devastatoare în 1996-97, când 14 bănci din sistem au dat faliment.

Ministrul Finanțelor de la Sofia a afirmat vineri că planul de a salva o parte din Corpbank ar putea duce deficitul bugetar din acest an la peste 3%, față de 1,8% cât se prognozează în prezent.

Luna trecută, după criza de lichidități, a ieșit în spațiul public informația că multe fonduri publice se aflau în depozitele KTB, inclusiv 80% din lichiditățile companiilor energetice de stat. Ministrul Energiei a declarat atunci că aceste resurse vor fi retrase în termen de o lună și distribuite uniform către mai multe bănci din sistem.

vasilev

botev

 V.B.