-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:28
No menu items!

Curtea Supremă: Mita pentru Antonie Solomon, înscrisă în Registrul de casă al PIC SA

spot_img

Magistrații Curții Supreme consideră evident faptul că fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a luat mită de la omul de afaceri Cornel Penescu atâta vreme cât sumele respective au fost înscrise în registrele de casă ale firmei PIC SA drept „comision” sau „protocol”. Instanța a dat publicității vineri motivarea deciziei prin care Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare.

Astfel, judecătorii arată că „inculpatul Solomon Antonie, în calitate de primar al municipiului Craiova, avea cunoştinţă de faptul că SC PIC SA a construit fără autorizaţie, întrucât a aplicat amenda de 100.000.000 lei, însă ulterior nu a mai dispus intrarea în legalitate, omiţând această situaţia în cazul autorizaţiei de construire emise sub nr. 303/2006″.

Potrivit Curții Supreme, remiterea mitei în schimbul emiterii autorizaţiei de construire pentru firma lui Cornel Penescu este un fapt „evident”.

Că s-a remis mita este evident şi din faptul că iniţial cererea de emitere a autorizaţiei de construire a fost respinsă, iar ulterior, după remiterea mitei, fără să se întâmple nimic care să schimbe situaţia de fapt, cererea de emitere a autorizaţiei de construire a fost soluţionată favorabil de primarul municipiului Craiova – Antonie Solomon.

motivare

Înalta Curte de Casație și Justiție

Conform interceptărilor de la dosar, Cornel Penescu a spus că s-a întâlnit cu primarul Solomon şi că a rezolvat „problema”.

Cât privește o sumă în cuantum de 10.000 de euro dată ca mită, aceasta „se regăseşte menţionată la Registrul de casă ţinut de învinuitul Pieca Gheorghiţă, admistrator al SC PIC SA, cu menţiunea: «Comisioane primar Craiova – 35,050.00»”, banii reprezentând atunci echivalentul în lei a sumei de 10.000 de euro.

„Inculpatul Penescu Gheorghe Cornel ţinea o evidenţă strictă a tuturor sumelor plătite, inclusiv a celor cu titlu de mită, care însă ca şi justificare se regăseau cu menţiunea «comision», «protocol»”, se mai arată în documentul citat.

Inculpatul Solomon Antonie care în calitate de primar al municipiului Craiova şi de preşedinte al Comisiei de Sistematizare a Circulaţiei Rutiere şi Pietonale a municipiului Craiova, în perioada februarie 2006 – noiembrie 2006, a primit cu titlu de mită, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, suma totală de 50.000 euro, în mai multe tranşe de la inculpatul Penescu Gheorghe Cornel, pentru a-şi îndeplini atribuţiile de serviciu legate de exercitarea funcţiilor mai sus menţionate, mai concret în scopul facilitării emiterii Autorizaţiei de construire cu nr. 303/16 martie 2006 pentru construirea Hypermarket PIC Craiova, cu încălcarea normelor Legii nr. 50/1991 şi Legii nr. 18/1991, autorizaţia de construire conţinând elemente nereale şi în scopul facilitării emiterii acordului de prelungire a traseului nr. 13 (autobuz) până în zona este unde era amplasat Hypermarketul PIC Craiova şi înfiinţarea unei perechi de staţii pe acest traseu, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunilor de luare de mită în formă continuată.

motivare

Înalta Curte de Casație și Justiție

Pe 11 iulie, fostul primar al Craiovei Antonie Solomon a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită, aceeaşi pedeapsă fiind dispusă de Curtea Supremă și pentru omul de afaceri Cornel Penescu.

Roxana Mera