4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:46
No menu items!

Curtea Internaţională de Justiţie cere Israelului să schimbe modul în care duce războiul

spot_img

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), a dispus vineri ca Israelul să autorizeze accesul umanitar în Fâşia Gaza, să protejeze populaţia palestiniană şi să facă tot ce-i stă în putere pentru a preveni actele de genocid, fără a-i cere însă încetarea operaţiunii militare.

Israelul trebuie să ia ”măsuri imediate şi eficiente pentru a permite furnizarea de servicii de bază şi de ajutor umanitar de care palestinienii au nevoie urgentă pentru a face faţă condiţiilor de viaţă nefavorabile cu care se confruntă”, a menționat CIJ într-un prim verdict, prin care s-a declarat competentă să judece litigiul între Africa de Sud şi Israel.

Potrivit BBC, ordonanța judecătorilor reprezintă o victorie pentru avocații Africii de Sud și o înfrângere pentru cei ai Israelului. CIJ nu cere ”o încetare a focului” pentru că, în conformitate cu dreptul umanitar internațional, războiul este legal pentru că Israelul a fost atacat.

Dar Curtea spune că modul în care Israelul conduce războiul trebuie să se schimbe radical. Israelul a spus în mod constant că lupta sa respectă legile războiului.

Ordonanța de vineri a CIJ mai prevede că Israelul trebuie să ia toate măsurile posibile pentru a preveni şi a pedepsi incitarea directă şi publică la comiterea de acte de genocid.

Africa de Sud a dat în judecată Israelul la Curtea Internaţională de Justiţie, pe care-l acuză de un genocid al palestinienilor.

Curtea nu se pronunţă prin această decizie cu privire la faptul dacă Israelul comite sau nu un genocid. Ea se pronunţă, în acest stadiu, prin ordonanţe de urgenţă, înainte de a examina acuzaţiile pe fond, care poate dura ani de zile.

Ordonanţele Curţii – care tranşează diferende între ţări – au caracter juridic constrângător şi sunt fără drept de apel. Curtea nu are însă niciun mijloc prin care să le pună în aplicare. Curtea a ordonat, de exemplu, Rusiei să oprească invazia Ucrainei.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a afirmat recent că nu se simte obligat să dea curs vreunei decizii a Curţii, cu sediul la Haga, în Olanda.

După atacul grupării Hamas din 7 octombrie asupra teritoriului său, Israelul desfăşoară în enclava palestiniană o ofensivă militară, care a avut ca efect până în prezent peste 26.000 de palestinieni.

T. S.