-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:43
No menu items!

Curtea de la Haga cere Rusiei să plătească 51 mld. $ foștilor acționari ai Yukos

spot_img

Sentința destabilizează suplimentar economia rusă

yukos

Foștii acționari majoritari ai companiei ruse Yukos Oil Co. au câștigat la Curtea de Arbitraj de la Haga dreptul al compensații în valoare de 51,6 de miliarde de dolari, plătibile de Federația Rusă, pentru confiscarea activelor.

Bătălia juridică a durat 10 ani, Yukos fiind cea mai mare companie petrolieră din Rusia, la începutul deceniului trecut. Această decizie este o lovitură grea pentru economia Rusiei, aflată la un pas de recesiune, ca urmare a plecării capitalurilor și izolării diplomatice a Rusiei.

Curtea din Haga a acceptat mai puțin de jumătate din pretențiile de 114 miliarde de dolari formulate de Grupul GML, pentru a acoperi pierderile suferite de naționalizarea Yukos, grup care a fost controlat de Mihail Hodorkovski.

Cele 51 de miliarde de dolari reprezintă aproximativ 2,5% din PIB-ul anual al Rusiei sau 57% din fondul de rezervă al guvernului. După această decizie, indexul principal al Bursei din Moscova a scăzut cu 2,8%.

Judecătorii au stabilit că oficialii statului rus au manipulat sistemul judiciar pentru a falimenta compania.

”Yukos a fost obiectul unei serii de atacuri motivate politic ale autorităților ruse, care au dus în final la distrugerea sa. Obiectivul primordial al Federației Ruse nu a fost să strange taxe, ci să își însușească active valoroase”, se arată în sentință.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a afirmat că Moscova va face apel.

Emmanuel Gaillard, unul dintre avocații Grupului GML, a afirmat că Rusia trebuie să plătească penalitățile până în ianuarie, sub amenințarea unor penalități suplimentare, iar posibilitatea apelului este limitată la elemente tehnice care țin de instanțele din Olanda.

Decizia riscă să atragă cele mai mari companii ale Rusiei – Rosneft și Gazprom – în conflicte juridice. Cele două companii controlate de stat ar putea fi vizate, pentru că au beneficiat de activele Yukos. Cele două companii au pierdut, de asemenea, 2% din prețul acțiunilor.

Guvernul controlat de Vladimir Putin a făcut bucăți compania Yukos, între 2004 și 2007, după ce fostul oligarh Mihail Hodorkovski a fost întemnițat pentru fraude fiscale. Hodorkovski a făcut închisoare până în decembrie 2013, când a părăsit Rusia.

Potrivit Bloomberg, în această săptămână, Curtea Europeană a Drepturilor Omului va decide în această săptămână într-un caz paralel, în care fosta echipă de management cere despăgubiri de 38 de miliarde de dolari pentru despăgubirea tuturor acționarilor.

V.B.