Directiva europeană privind returnarea imigranţilor ilegali permite ca o ţară membră UE să expulzeze un cetăţean al unei ţări terţe aflat pe teritoriul statului membru respectiv fără acte în regulă, a anunţat joi Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CEJ).
În urma analizării fiecărei situații în parte, directiva permite statelor membre să impună expulzarea, fără a mai acorda vreun termen pentru plecarea voluntară, atunci când există riscul ca persoana în cauză să se sustragă procedurii de întoarcere în ţara de origine.
Decizia CEJ vine în contextul în care un cetăţean originar din Bangladesh care se afla în Italia într-o situaţie ilegală, ar fi trebuit expulzat , iar judecătorii s-au consultat cu CEJ înainte de a-l expulza, pentru a se asigura că procedura este compatibilă cu directiva privind returnarea imigranţilor ilegali (cetăţeni ai unui stat din afara UE aflaţi ilegal pe teritoriul Uniunii).
Conform legislaţiei italiene, imigrantul aflat într-o situație ilegală poate fi sancţionat cu o amendă care, în anumite condiţii, poate fi înlocuită cu expulzarea sau arestul la domiciliu.
Potrivit judecătorilor, “posibilitatea de a înlocui pedeapsa pecuniară cu pedeapsa privind expulzarea, însoţită de interzicerea intrării pe teritoriul italian, în condiţiile în care este posibilă repatrierea imediată a persoanei în cauză, nu este contrară directive”. C.I.