2.5 C
București
vineri, 3 ianuarie 2025 - 4:55
No menu items!

Curtea de Conturi, avertisment dur cu privire la evaziunea fiscală din industria alcoolului

spot_img

Raportul de audit al Curții de Conturi pe anul 2024 atrage atenția cu privire la fenomenul tot mai extins al evaziunii fiscale înregistrate în sectorul producerii și distribuirii de băuturi alcoolice. Firma SC Rotact Bev SRL și grupul de societăți din jurul acesteia sunt primul exemplu în acest sens dat de Curtea de Conturi, cu datorii la stat de peste 786 milioane de lei. 

Raportul de audit din acest an al Curții de Conturi atrage atenția asupra unui mod de operare folosit de companii producătoare de băuturi alcoolice, prin care acestea eludează plata taxelor și impozitelor către stat. Cu ajutorul unor firme-conexe, care fac parte din grupul de operare, respectivele societăți își amână și eșalonează datoriile, fără a le plăti, până la intrarea în insolvență. 

„Aceste societăți comerciale funcționează după un tipar comun, în care declară obligații fiscale pe  care  nu  le  achită,  utilizează  în  mod  permanent  procedurile  ce  permit  eșalonarea  sau restructurarea  obligațiilor  bugetare,  ajungând  în  cele  din  urmă  în  starea  de  insolvență  sau faliment, cu o probabilitatea aproape nulă în cazul ANAF de a reuși recuperarea vreunei sume la bugetul statului”, se arată în raportul Curții de Conturi. 

Inspectorii au descoperit că lichiditățile care la un moment dat au trecut prin conturile bancare ale acestor societăți comerciale au fost direcționate catre firmele din linia a doua, respectiv: Wine Solution Brand SRL, Intertrade Distributions SRL, Violeta Beverages SRL și The Winedepot, potrivit G4Media.

„Acest mod de lucru relevă existența unor mecanisme elaborate de eludare a plății obligațiilor fiscale către bugetul statului, grupul de firme având asociați și administrator comuni sau care au derulat  și  în  trecut  operațiuni  comerciale  semnificative,  iar  în  general  utilizează  consultanți comuni care le asigură componenta contabilă, fiscal și juridică”, spun inspectorii Curții de Conturi.

Pe lângă carențele legislative care au permis un comportament fiscal simulat al firmei SC Rotact Bev SRL, inspectorii au descoperit și o serie de sincope în modul de funcționare al organelor de administrare fiscală, respectiv AS1FP București, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) și structura centrală a ANAF, potrivit aceleiași surse. 

Cele mai mari obligații fiscale restante se regăsesc la SC Rotact Bev SRL -238.474.183 lei, Murfatlar România SA–151.805.817 lei, Retail Plus Services SRL-216.552.447 lei, Meat King–49.310.868 lei, Nan Ioda Goods SRL–17.303.542 lei, conform aceleiași surse. 

Curtea de Conturi a constatat numeroase probleme și în activitatea angajaților ANAF de la nivel central în legătură cu verificarea firmei SC Rotact Bev SRL.

Astfel, au fost efectuate  cu întârziere  verificările solicitate de Curtea de Conturila nivelul Direcției Generale Coordonare Control Fiscal și Direcției Generale Antifraudă Fiscală prin limitarea inițial la corespondență între diferite structuri ale ANAF, urmată în final, cu întârziere de aproximativ un an, de acțiuni concretizate prin derularea verificărilor solicitate de către Curtea de Conturi, de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

Efectuarea formală și superficială a unei acțiuni de control operativ la firma Wine Solutions Brand SRL de către o echipă de inspectori din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, fără a surprinde aspectele esențiale solicitate, respectiv cele privind relația comercială a acestuia  cu  contribuabilul Rotact Bev SRL,  aspecte  solicitate  de  Curtea  de  Conturi  pentru reconstituirea relațiilor din grupul societăților care evită plata obligațiilor fiscale la bugetul de stat, transmite sursa citată. 

Emanuel Stan