3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 14:39
No menu items!

Curtea de Conturi a UE: Există lacune în pregătirile pentru o eventuală criză a gazelor

spot_img

Uniunea Europeană este insuficient pregătită pentru a face față unei viitoare crize a gazelor, în ciuda introducerii unei serii de măsuri pentru a pune capăt dependenței de energia rusească, a transmis luni Curtea de Conturi Europeană (ECA).

Aprovizionarea cu energie a Europei a fost perturbată în 2022, când Rusia, fostul furnizor principal de gaz, a invadat Ucraina și a redus livrările de combustibil, ceea ce a determinat UE să introducă politici de urgență pentru umplerea depozitelor, reducerea consumului de gaz și achiziționarea în comun de gaz.

Europa a reușit să evite o penurie majoră de gaze în timpul crizei, dar nu este clar în ce măsură acest lucru poate fi atribuit politicilor UE sau altor factori, cum ar fi vremea blândă din timpul iernii și prețurile ridicate care au determinat industriile să utilizeze mai puțin gaz, a declarat ECA într-un raport.

Coordonarea dintre Bruxelles și țările UE a contribuit la crearea de noi rute de aprovizionare cu gaze pentru a evita penuria, iar obligația UE ca țările să umple depozitele de gaze cu 90% înainte de iarnă a creat siguranță pe piață, se arată în raport.

Auditorii au afirmat însă că aceste acțiuni nu au abordat suficient problema accesibilității gazului, al cărui preț a crescut la peste 300 de euro/megawatt oră în august 2022, de la aproximativ 50 de euro pe MWh cu un an înainte.

„Comisia știa încă din 2014 că o întrerupere a gazului rusesc ar avea un impact uriaș asupra prețurilor, dar nu a modelat niciodată efectele sale asupra consumatorilor sau industriei”, a declarat Joao Leao, care a condus auditul.

Auditorii au semnalat și alte lacune în pregătirile Europei pentru crizele de aprovizionare, observând că șase țări UE și-au păstrat opțiunea de a întrerupe livrările de gaze către vecinii lor în caz de urgență.

Auditorii au refuzat să comenteze modul în care expirarea programată în acest an a unui acord privind tranzitul gazului rusesc către Europa prin Ucraina ar afecta securitatea energetică a Europei, potrivit Reuters. Aceștia au remarcat însă că dependența globală a UE de Rusia a scăzut de la 45% din totalul aprovizionării cu gaze în 2021 la aproximativ 15% anul trecut.

Se preconizează că cererea de gaze a Europei va scădea pe măsură ce țările reduc consumul de combustibili fosili pentru a atinge obiectivele climatice. Auditorii au afirmat că UE a rămas mult în urmă în ceea ce privește planurile sale de construire a infrastructurii de captare a carbonului pentru a capta emisiile rezultate din arderea continuă a gazelor.

T. S.