-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 6:29
No menu items!

Curtea de Apel București se pronunță pe 6 iunie în dosarul „Vîntu – Nicolae Popa”

spot_img

Curtea de Apel București se pronunță pe 6 iunie în dosarul "SOV - Nicolae Popa"

Magistrații Curții de Apel Bucureşti urmează să se pronunţe pe 6 iunie în dosarul în care omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat la doi ani de închisoare pentru favorizarea fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat în dosarele „FNI” și „FNA”.

Avocatul lui Vîntu a cerut admiterea apelului, achitarea clientului său şi revocarea măsurii interdicţiei de a părăsi ţara pentru omul de afaceri, măsură ce durează de aproape patru ani.

Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut, în ultimul cuvânt, că este de notorietate conflictul său cu președintele Traian Băsescu și cu șefii Serviciului Român de Informații care ar fi în posesia unor înregistrări în care el îi cere lui Nicolae Popa să se întoarcă în ţară pentru a se apăra, însă aceste înregistrări nu au fost depuse la dosar.

„Convorbirile mele cu Nicolae Popa se întind pe aproape 10 ani. Am avut o relaţie apropiată cu Popa, l-am îndemnat de nenumărate ori să revină în ţară, voiam să-l ajut, ca pe un prieten. I-am spus că o să-i pun la dispoziţie sumele de care are nevoie pentru a reveni în ţară, nu a fost nimic ilegal”, a declarat Vîntu.

Avocatul lui SOV a precizat că o soluţie de condamnare nu poate fi bazată exclusiv pe interceptări, dacă nu se coroborează cu alte mijloace de probă. În plus, apărătorul a mai spus că nu Tribunalul Bucureşti ar fi fost competent să judece procesul pe fond, ci Judecătoria Buftea, de care aparţine Vîntu.

La rândul lui, procurorul de şedinţă a cerut respingerea apelurilor lui Sorin Ovidiu Vîntu, Octavian Ţurcan şi Alexandru Stoian şi menţinerea deciziei Tribunalului Bucureşti.

Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat, pe 2 octombrie 2012, de Tribunalul Bucureşti, la doi ani de închisoare cu executare în dosarul privind fuga din ţară a fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat în dosarele „FNA” şi „FNI”.

Pe 12 octombrie 2010, procurorii Parchetului General l-au trimis în judecată pe Vîntu sub acuzaţia că i-ar fi trimis în Indonezia mai multe sume de bani fostului director al Gelsor, Nicolae Popa, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul FNI. Astfel, procurorii au arătat că, în perioada octombrie 2009 – ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu i-ar fi transmis lui Nicolae Popa două tranşe, de 50.000 de euro şi 20.000 de euro.

Suma îi era necesară lui Nicolae Popa pentru a se ascunde în scopul de a nu fi descoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european de arestare emis pe numele său pentru executarea pedepsei de 15 ani de închisoare la care fusese condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şi executorie.

Andrei Tudor