Curtea de Apel Brașov a terminat luni, 27 mai, dezbaterile pe fond într-unul din cele mai răsunătoare dosare pe care le are de gestionat justiția română.
Este vorba de procesul cunoscut public drept ”Ferma Băneasa” unde sunt judecați Prințul Paul, influenții oameni de afaceri israelieni Beny Steinmetz, Tal Silberstein, afaceristul român Remus Truică, patronul ziarului Evenimentul Zilei – Dan Andronic, avocatul Robert Roșu de la Țuca, Zbîrcea și Asociații dar și multe alte persoane, din acest dosar desprinzându-se cauza în care fostul premier Călin Popescu Tăriceanu a fost trimis în judecată și ulterior achitat definitiv pentru acuzația de mărturie mincinoasă.
Cercetarea judecătorească pe fond s-a încheiat fix la trei ani de la momentul la care DNA Brașov a sesizat Curtea de Apel Brașov cu rechizitoriul în care au fost trimiși în judecată cei menționați mai sus. Ca urmare a complexității cauzei judecătorul a fixat dezbaterile finale pe parcursul a două zile, mai exact pe 23 și 27 mai iar pronunțarea a fost amânată prima oară pentru 10 iunie dar sunt șanse ca să mai fie o amânare.
Cei trimiși în judecată de procurori au fost judecați pentru mai multe capete de acuzare printre care: constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență, în formă continuată, spălare a banilor, în formă continuată, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, spălare a banilor, complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul a obținut pentru altul un folos necuvenit cu consecințe deosebit de grave, dare de mită.
Inițial, cu ocazia trimiterii în judecată, în 2016, procurorii anticorupție ceruseră și arestarea în lipsă a lui Beny Steinmetz și Tal Silberstein dar măsura a fost respinsă de Înalta Curte de Casație și Justiție.
În esență acuzațiile reținute în sarcina celor trimiși în judecată vizează infracțiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obținerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov și Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de Al României Paul Philippe – Prințul Paul.
Astfel, procurorii DNA Brașov spun că Paul Philipe Al României a cumpărat influența pe care Remus Truică o avea asupra diferiților funcționari de la instituțiile publice care dețineau cele două proprietăți. Pe de altă parte, Truică (foto) a prezentat „afacerea” unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, ”constituind un grup infracțional, pentru a se implica în demersurile infracționale, singura cale în obținerea bunurilor imobile pe care Paul Philipe Al României le revendica în mod nelegal”.
”Astfel, începând cu luna noiembrie 2006, inculpații Truică Remus, Roșu Robert Mihăiță, Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, au constituit un grup infracțional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Al României Paul Philippe prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităților/instituțiilor deținătoare a acestor proprietăți și complicitatea la săvârșirea, de către aceste persoane, a infracțiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziție și semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenței reale asupra funcționarilor publici. Inculpații Andronic Dan, Marcovici Marius Andrei, Moshe Agavi Și Mateescu Lucian au aderat ulterior la grupul infracțional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011”, anunțau procurorii DNA în 2016.
Cristi Ciupercă