1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 10:51
No menu items!

„Cumințenia pământului”, în atenția Corpului de control al premierului

spot_img

Corpul de control al prim-ministrului va ancheta cazul „Cumințenia pământului”, după scandalul legat de încasarea donațiilor, în vremea Guvernului Cioloș, nereturnate nici la această oră.

Ministrul culturii, George Ivașcu, a solicitat, ca urmare a evaluării din prima lună de mandat, aprobarea unei misiuni a Corpului de Control al Prim-ministrului cu privire la verificarea activităţii Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale în mai multe domenii, în special privind subiecte referitoare la:

Cuminţenia Pământului;

Monumentul Marii Uniri de la 1918 din Arad;

Monumentul Marii Uniri de la Alba Iulia;

precum şi activităţi desfăşurate în cadrul Secretariatului General al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

„Am făcut această solicitare în ideea unei auditări corecte și transparente a situației. Este o misiune de control deschisă și vom comunica în mod transparent concluziile verificărilor mai sus menționate”, a explicat ministrul George Ivașcu.

Sculptura lui Brâncuşi va rămâne la actualii proprietari, pentru că statul nu a reuşit să adune suma necesară, în vremea Guvernului Cioloș. De cealaltă parte, proprietarii sculpturii au spus că ar putea da statul în judecată pentru un prejudiciu de 9 milioane de euro.

Peste 100.000 de persoane au făcut donaţii pentru cumpărarea operei lui Brâncuşi „Cuminţenia Pământului”. S-au strâns însă de aproape 10 ori mai puţini bani decât suma de 11 milioane de euro cerută de proprietari. Cei mai mulţi au donat prin SMS-uri, iar aceştia şi-ar putea primi banii înapoi automat, pe factura telefonică.

Iniţial, Cuminţenia Pământului a fost scoasă la vânzare în 2014 pentru 20 de milioane de euro, dar proprietarii au redus preţul la 11 milioane. Pentru că face parte din tezaurul naţional, sculptura nu poate fi scoasă din ţară, ceea ce îngreunează cumpărarea ei de către un străin.

Olimpia Diaconiuc