4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:10
No menu items!

Cum vrea senatorul Șerban Nicolae să pună pumnul în gura presei

spot_img

Amendamentele de modificare a noului Cod Penal propuse de avocatul fostului senator Cătălin Voicu se regăsesc deja în legea penală, dar nu pot fi interpretate și în defavoarea jurnaliștilor

serban nicolae_catalin voicu

Dincolo de orice argumente pe care le aduce acum, senatorul Șerban Nicolae – avocat al fostului senator Cătălin Voicu – insistă să pună pumnul în gura presei printr-un amendament pe care l-a adus noului Cod Penal. Amendamentul a fost adoptat tacit de Senat și trimis în discuția Camerei Deputaților.

Prevederi care incriminează divulgarea de informații din cauze penale se regăsesc extrem de clar în Legea 78/2000, legea de funcționare a DNA, dar și în Codul Penal. Nu pot fi interpretate însă în defavoarea jurnaliștilor care fac dezvăluiri legate de dosare ai căror protagoniști justifică interesul public.

Sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârșite în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite:

b) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații

Legea 78/2000
articolul 12, litera b

Așadar, argumentul invocat de Șerban Nicolae – potrivit căruia legea penală este incompletă, iar divulgarea de informaţii din dosarele de corupţie ar reprezenta o infracţiune gravă şi cei responsabili trebuie să fie traşi la răspundere  – nu se susține. Legea 78/2000 este extrem de clară.

La fel de clar a fost și este și Codul Penal, atunci când vine vorba despre dezvăluirea unor informații sau publicarea unor documente care ar aduce atingere singuranței statului sau ar compromite interesele justiției. 

Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie secrete de stat ori a altor documente sau date, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la 7 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi.

Deţinerea în afara îndatoririlor de serviciu a unui document ce constituie secret de stat, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului, se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 10 ani.

Cu pedeapsa prevăzută în alin. 2 se sancţionează deţinerea în afara îndatoririlor de serviciu a altor documente în vederea divulgării, dacă fapta este de natură să pună în pericol siguranţa statului.

Dacă faptele prevăzute în alineatele precedente sunt săvârşite de orice altă persoană, pedeapsa este închisoarea de la unu la 7 ani.

Cod Penal, art 169

(1) Divulgarea, fără drept, de informaţii confidenţiale privind data, timpul, locul, modul sau mijloacele prin care urmează să se administreze o probă, de către un magistrat sau un alt funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, dacă prin aceasta poate fi îngreunată sau împiedicată urmărirea penală, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

(2) Dezvăluirea, fără drept, de mijloace de probă sau de înscrisuri oficiale dintr-o cauză penală, înainte de a se dispune o soluţie de netrimitere în judecată ori de soluţionare definitivă a cauzei, de către un funcţionar public care a luat cunoştinţă de acestea în virtutea funcţiei, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(3) Dezvăluirea, fără drept, de informaţii dintr-o cauză penală, de către un martor, expert sau interpret, atunci când această interdicţie este impusă de legea de procedură penală, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(4) Nu constituie infracţiune fapta prin care sunt divulgate ori dezvăluite acte sau activităţi vădit ilegale comise de autorităţi într-o cauză penală.

Noul Cod Penal, art 277

Ce vrea Șerban Nicolae

Senatorul PSD Șerban Nicolae a propus pedeapsa cu închisoarea pentru toţi cetăţenii care dezvăluie „informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare”. Sancţiunea este de la şase luni la trei ani de închisoare, noua infracţiune urmând să fie introdusă în legea penală la aliniatul 3 al articolului 277, dacă și deputații o vor adopta.

Forma propusă de senatorul Şerban Nicolae:Dezvăluirea de informaţii care, potrivit legii, nu au caracter public, dintr-o cauză penală aflată în curs de cercetare, se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani. Dacă fapta este săvârşită de un judecător sau de un reprezentant al organului de urmărire penală, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 5 ani„.

Specialiști în drept susțin că diferența dintre textele în vigoare și cel propus de senatorul Șerban Nicolae este evidentă. Amendamentul acestuia vizează direct jurnaliștii care publică informații din dosarele penale, cu atât mai mult cu cât subiectul infracțiunii nu este definit, iar fapta se referă la informații în sens larg, și nu la documente din cauze penale.

Raluca Dan