Ministerul Educaţiei vrea ca manualele să fie realizate de oficialii din Educație, iar editorile să liciteze doar pentru tipărirea acestora.
Totul este însă la nivel de proiect, care ar putea fi o soluție pentru manualele criticate de toată lumea. Conținutul acestora ar urma să fie făcut de profesorii agreați de minister, care își asumă, astfel, tot ce este scris în manual. Ministerul va organiza concurs de autori, se va alege un câștigător, iar proiectul scris va fi dat editurilor pentru tipărire.
Pe modelul celorlalte ţări europene alegerea unui manual şcolar trebuie să se facă tot într-o modalitate transparentă, deci pe baza unui concurs al tuturor celor care se consideră îndreptăţiţi pentru a propune acest manual.
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației
Soluția ar urma să deblocheze, astfel și scandalul creat de editurile care au depus contestații peste contestații, așa că elevii de clasa a III-a au ajuns să învețe după cărți vehi sau foi multiplicate de învățător. Zilele aceastea ar urma să ajungă în școli primele 4 manuale – limbi străine, arte vizuale şi religie, iar alte 6 manuale, în următoarele două luni. Ministerul Educației spune însă că alte 9 loturi de manuale, printre care cele esenţiale, de limba română şi matematică, sunt blocate de contestaţiile editurilor, iar acum abia se analizează ofertele.