1.7 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 9:58
No menu items!

Cum vrea Oprescu să fenteze iar legea, ca să îi măture străzile lui Vanghelie. Până acum a dat 20 de milioane de euro, printr-o procedură considerată ilegală de ANRMAP

spot_img

Oprescu_Vanghelie_SZ

Pe motiv că nu are lege, ca să poate organiza licitație pentru a angaja o firmă care să măture și să curețe zăpada de pe străzile din sectorul 5, edilul-șef al Capitalei, Sorin Oprescu, vrea să facă delegare de gestiune a serviciului de salubrizare și deszăpezire a străzilor administrate de Marian Vanghelie fără să organizeze o procedură de achiziție publică.

În ultima ședință a Consiliului General al Capitalei, la propunerea lui Sorin Oprescu, consilierii au votat un set de reguli pe baza cărora se va atribui un contract de salubrizare a Sectorului 5.  Potrivit HCGMB adoptate, se va face delegare de gestiune, în loc de licitație publică, pe motiv că nu s-a aprobat Strategia de Salubrizare a Capitalei, care se discută de mai bine de patru ani, și că nu ar exista lege care să îi dea voie să facă licitație.

Potrivit specialiștilor contactați, motivul invocat de edil, de a nu organiza licitație publică pe motiv că nu are lege pentru așa ceva, nu este unul plauzibil.

În privinţa procedurii de atribuire şi a regimului juridic al contractelor de delegare a gestiunii serviciului de salubrizare a localităţilor, legea  prevede că acestea sunt stabilite de consiliile locale, sau, după caz, consiliile locale ale subdiviziunilor administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti, conform OUG nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii”, au explicat sursele citate.

Au ocolit legea, lăsând parafarea contractelor pe ultima sută de metri

În ultimii patru ani, edilul sectorului 5 al Capitalei, Marian Vanghelie, a refuzat să mai dea bani pentru salubrizarea străzilor și a pasat problema în curtea municipalității.

De atunci și până în prezent, edilul-șef a încheiat numai „contracte de extremă urgență” și prin încredințare directă în valoare de aproximativ 20 de milioane de euro cu firma Romprest.

În noiembrie 2010, Consilul General al Capitalei, la propunerea lui  Oprescu, nu a mai delegat serviciu de salubrizare în subordinea edilului Vanghelie, acesta fiind singurul primar al Capitalei care a renunțat să gestioneze măturarea străzilor și strângerea gunoaielor.

Și după numai aproximativ o lună, ]n decembrie 2010, s-a atribuit direct un contract de salubrizare și deszăpezire, pe motiv că a venit iarna și nu era nimeni să curețe de zăpadă străzile administrate de Vanghelie. Atunci, firma Romprest a primit un contract în valoare de aproximativ 21,87 milioane de lei, care prevedea deszăpezirea și măturarea sectorului în perioada ianuarie-iunie 2011.

La câteva luni, în martie 2011, Autoritatea Națională pentru Regelementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice (ANRMAP) a amendat municipalitatea cu 80.000 de lei pe motiv că a atribuit contractul către Romprest fără respectarea legislației privind achizițiile publice.

Cu toate acestea, mai-marii Capitalei au continuat aceeași practică timp de aproape patru ani, Romprest primind prin încredințare directă alte contracte:

• 19 decembrie 2011, un nou contract de salburizare prin încredințare directă care a fost valabil în anul 2012 și a avut o valoare de 20 de milioane de lei

• 23 noimebrie s-a atribuit un alt contract tot fără licitație, în valoare de 44,96 milioane de lei.

Alexandru Maghiar