-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:36
No menu items!

Cum vor scăpa românii de viză pentru Canada

spot_img

Ministrul canadian al migrației, John McCallum, va încerca să rezolve, săptămâna viitoare, la Bruxelles, problema vizelor pentru România și Bulgaria, pentru a nu se bloca ratificarea acordului de liber schimb între Canada și Uniunea Europeană, relatează CBC News, citată de Agerpres.

În condițiile în care data semnării așa-numitului Comprehensive Economic Trade Agreement (CETA) a fost stabilită pentru luna octombrie, Canada trebuie să acționeze sau riscă ca acele țări nemulțumite că cetățenii lor sunt tratați ca europeni de mâna a doua să-și folosească dreptul de veto.

În luna aprilie, Canada și SUA au primit termen trei luni suplimentare pentru a se conforma politicii UE privind reciprocitatea regimului de vize, care prevede că țările ale căror cetățeni nu au nevoie de vize trebuie, la rândul lor, să permită libertatea de circulație pentru toți cetățenii UE.

Canada cere în prezent vize pentru cetățenii din România și Bulgaria, în timp ce SUA impune vize pentru cetățenii din cinci state membre ale UE. Comisia Europeană urmează să se reunească pe 13 iulie pentru a decide dacă va impune reciprocitatea vizelor pentru canadieni și americani.

Biroul lui McCallum confirmă că acesta se va afla la Bruxelles între 10 și 12 iulie pentru întâlniri referitoare la adoptarea CETA și pentru „a reitera poziția Canadei în legătură cu mecanismul privind reciprocitatea vizelor”. Totuși, „nu sunt prevăzute evenimente sau anunțuri oficiale în timpul deplasării”, a spus purtătorul de cuvânt Félix Corriveau pentru CBC News.

Este neclar dacă UE își va duce mai departe amenințarea, date fiind potențialele consecințe economice. Insultarea aliaților politici din America de Nord ar putea să nu fie o decizie înțeleaptă în condițiile în care Europa se confruntă cu decizia Marii Britanii de a ieși din UE, comentează CBC News.

Decizia Comisiei Europene de a trata CETA ca un acord „mixt” înseamnă că Consiliul European va trebui să aprobe acordul prin consens, care să fie apoi ratificat de toate parlamentele naționale.

Dacă una sau două țări refuză să semneze acordul, atunci aplicarea CETA poate fi blocată, ceea ce înseamnă că semnarea oficială a documentului în octombrie ar putea fi cel puțin amânată.

România nu s-a sfiit în trecut să lege sprijinul său pentru CETA de disponibilitatea Canadei de a ridica vizele pentru români.

Ministrul pentru comerț internațional, Chrystia Freeland, și-a exprimat încrederea că problema vizelor va fi rezolvată pentru ca Ottawa să se asigure că acordul nu va fi blocat.

Emanuel Stan