3 C
București
joi, 23 ianuarie 2025 - 0:15
No menu items!

Cum vor funcționa brățările electronice pentru monitorizarea infractorilor și de când vor fi folosite

spot_img

Legea monitorizării electronice a infractorilor arestaţii la domiciliu sau aflați sub control judiciar va fi aplicată în 2022 când legea intră în fază-pilot. Aceștia vor fi obligaţi să poarte brăţări electronice mobile care le vor monitoriza mişcările prin GPS. Legea a fost cerută cu insistenţă după ce, potrivit statisticilor, mii de ordine de protecție continuă să fie încălcate, iar rezultatele au fost în unele cazuri dintre cele mai grave. Polițiștii care vor participa efectiv la monitorizare vor fi instruiți.

Dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe glezna persoanei supravegheate. Prin excepţie, dispozitivul electronic de supraveghere mobil se montează pe braţul persoanei atunci când montarea pe gleznă nu este fizic posibilă sau este contraindicată medical.

„Organul de supraveghere şi/sau operatorul tehnic are dreptul şi obligaţia de a verifica inopinat, în orice moment al zilei, periodic ori la sesizare, dispozitivele electronice de supraveghere alocate persoanei supravegheate”, potrivit legii.

Practic, în dispeceratul Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME) ofiţerii de supraveghere vor putea vedea în orice moment locul în care se află o persoană aflată în una dintre situaţiile enumerate mai sus, iar orice nerespectare a restricţiilor va fi pedepsită. „Încălcarea de către persoana aflată în arest la domiciliu a obligaţiei de a nu părăsi imobilul ori nerespectarea de către aceasta a itinerarului sau a condiţiilor de deplasare constituie infracţiunea de evadare, urmând a se aplica regulile privind concursul de infracţiuni”, arată Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

MAI: Polițiștii vor fi pregătiți temeinic

„Până la pornirea acestui sistem al brăţărilor electronice de supraveghere, toţi poliţiştii din aceste servicii trebuie să treacă printr-o perioadă de pregătire temeinică. Nimeni nu vrea să fim păcăliţi de echipamente, nimeni nu vrea ca vreo persoană supravegheată să încalce restricţiile fără ca noi să ştim, pentru că putem ajunge în situaţii periculoase când vorbim, de exemplu, de ordinele de protecţie emise în cazul violenţelor domestice”, a declarat Gabriel Gîrniţă, preşedintele Sindicatului Democratic al Poliţiştilor, potrivit Adevarul.ro