-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:03
No menu items!

Cum vor autoritățile să prevină tăierile ilegale de pădure: dosar penal întocmit pe loc și confiscarea mijlocului de transport

spot_img

Ministerul Mediului anunţă că au fost făcute modificări pentru îmbunătăţirea aplicației care ar trebui să stopeze tăierile ilegale de păduri.  Au fost introduse și noi sancţiuni pentru folosirea necorespunzătoare a dispozitivelor de marcat.

,,Un dosar penal întocmit pe loc, confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea şi suspendarea dreptului de a mai folosi aplicația, prin dezactivarea acelui vehicul ”, afirmă ministrul Mircea Fechet.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a anunţat că a fost publicat Ordinul de modificare care se referă la Metodologia privind organizarea şi funcţionarea aplicaţiilor care ar trebui să stopeze tăierile ilegale de păduri, obligaţiile utilizatorilor acestei aplicații, structura şi modalitatea de transmitere a informaţiilor standardizate şi costurile serviciilor de emitere a avizelor de însoţire.

” un dosar penal întocmit pe loc, confiscarea mijlocului de transport cu care s-a comis ilegalitatea şi suspendarea dreptului de a mai folosi aplicația SUMAL 2.0, prin dezactivarea acelui vehicul, înseamnă, de fapt, că nici transportatorul şi nici autovehiculul nu vor mai putea fi implicate în activităţi care au legătură cu transportul de material lemnos pe întreg teritoriul României.

De asemenea, avizul de însoţire a materialului lemnos va putea fi finalizat doar la destinaţia declarată în sistemul SUMAL, altfel aplicându-se suspendarea. Sperăm că toate aceste noi măsuri îi vor descuraja pe cei care încă se mai gândesc că pot tăia sau transporta ilegal material lemnos din pădurile noastre”, a afirmat ministrul Mediului.

Suspendarea şi durata acesteia se aprobă şi pentru:

– folosirea aplicaţiilor SUMAL 2.0 în mod abuziv ori contrar dispoziţiilor metodologiei;

– neconformare la dispoziţiile transmise oficial de autoritatea publică centrală care răspunde de silvicultură sau de Garda Forestieră Naţională/Gărzile Forestiere cu privire la folosirea aplicaţiilor SUMAL 2.0.;

– folosirea dispozitivelor speciale de marcat în alte locuri şi în alte scopuri decât cele înscrise în delegaţia de marcare, neînscrierea în inventar a tuturor arborilor pe care a fost aplicată marca, nerespectarea naturii produsului şi înscrierea în inventarul arborilor destinaţi tăierii a elementelor dendrometrice – diametru, înălţime.

 

 

Amalia Capră