4.7 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 21:38
No menu items!

Cum va funcționa primul soft integrat Covid în România, la nouă luni de la debutul pandemiei

spot_img

Nelu Tătaru, a explicat, luni seară, la B1 Tv, cum va funcționa, începând de miercuri, un program informatizat realizat de STS, la cererea ministerului pe care îl conduce, și care va articula toate instituțiile implicate în gestionarea pandemiei din România. Ministrul a explicat că softul a fost deja „pilotat” la nivelul mai multor Direcții Județene de Sănătate Publică și că va îngloba toate formele de verificare și control automat, la apariția unui diagnostic Covid-19. Rezultatul ar urma să ajungă simultan la pacient, medici, DSP și Poliție.

Miercuri avem finalizată acea platformă digitală, Corona-forms, pe care Ministerul Sănătății cu STS-ul au dezvoltat-o, și în momentul în care un rezultat vine de la un laborator el ajunge în același timp atât la pacient, în mesaj sau apare și în format electronic, apare la DSP, din datele pacientului apare la medicul de familie și la Casele de asigurări de sănătate. Este anunțat, se ia legătura cu medicul de familie, rămâne în izolare și monitorizare. În contextul în care avem un rezultat pozitiv și este asimptomatic rămâne în legătură cu medicul de familie. Apariția unor simptome înseamnă reevaluarea, solicitarea unui transport, de obicei Departamentul pentru Situații de Urgență face acest transport, iar la spitalele care sunt dedicate se merge pe programare și se face o evaluare. La spital, dacă evaluarea nu confirmă modificări radiologice se decide continuarea la nivel de domiciliu, în continuare se face monitorizarea cu un tratament de specialitate. La fel, DSP-ul este cel care tot în această platformă va da acele decizii de concediu medical, pe care îl va acorda medicul de familie în monitorizarea de până la 14 zile. În condițiile în care cel care primește testul este negativ, la fel ajunge la medicul de familie care va decide câte zile stă în concediu în funcție de infecția respiratorie pe care a acuzat-o la un moment dat”, a spus Nelu Tătaru la postul B1Tv, citat de Agerpres.

El a precizat că, în acest moment, sunt terminate studiile-pilot la nivelul câtorva DSP-uri din ţară.

„Să vedem dacă sistemul rezistă. Rezistă, iar miercuri vom fi gata cu acest sistem în toată ţara. Până la sfârşitul săptămânii suntem gata şi cu introducerea în această platformă în direct şi poate fi vizualizată de factorii medicali, a anchetelor epidemiologice. În baza acestor anchete avem şi carantinarea şi izolarea celorlalte persoane”, a adăugat Nelu Tătaru.