-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:49
No menu items!

Cum va fi VREMEA în iulie

spot_img

Meteorologii anunță un început de săptămână cu temperaturi în scădere, pentru ca ulterior vremea să redevină caldă și chiar caniculară în majoritatea regiunilor țării. Instabilitatea atmosferică și ploile se vor  face simțite între 1 – 3 iulie și după 7 iulie, potrivit estimării evoluției valorilor termice și a precipitațiilor în intervalul 27 iunie – 10 iulie.

Estimarea publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime și minime, mediate pentru fiecare regiune a țării și adaptate local cu modele statistice și sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariție a precipitațiilor.

Astfel, la începutul intervalului, în Banat, temperatura va scădea. Prin urmare, marți, pe 28 iunie, vremea va fi răcoroasă, cu maxime, în medie, de 24 grade Celsius. Ulterior valorile termice vor crește treptat, iar media maximelor va atinge 33 de grade C pe 6 – 7 iulie, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 16 – 19 grade C, cu valori mai scăzute pe 19 iunie, când media acestora va fi de 14 – 15 grade C. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse, importante cantitativ. Averse locale se vor semnala și pe 1 și 2 iulie și după data de 7 iulie.

În Crișana, în primele două zile ale intervalului de prognoză, temperaturile diurne vor scădea treptat și vor ajunge la o medie în jurul valorii de 24 grade C pe 28 iunie, caracterizând o vreme răcoroasă. După această dată, maximele termice vor crește spre medii de 31 – 32 de grade C. Temperaturile minime vor fi cuprinse în medie între 16 și 18 grade C, exceptând nopțile din 29 – 30 iunie când vor fi ușor mai scăzute, media regională a acestora fiind de 14 grade C. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse importante cantitativ. Probabilitatea pentru averse locale va fi ridicată și în zilele de 1 și 2 iulie și după data de 7 iulie.

În Transilvania, în primele două zile ale intervalului, temperatura va fi în scădere, iar vremea va deveni răcoroasă, cu o medie a valorilor maxime de 24 de grade C. După 29 iunie, vremea se va încălzi, astfel că maximele termice vor ajunge la o medie în jurul valorii de 30 grade C, pe 6 și 7 iulie. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 15 grade C, cu valori mai coborâte în nopțile din 29 și 30 iunie, când în depresiuni se vor înregistra minime în jurul valorii de 10 grade C. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse importante cantitativ. Probabilitatea pentru averse locale va fi ridicată și în perioada 1 – 3 iulie și după data de 7 iulie.

În Maramureș, vremea se va răci la începutul intervalului. Astfel, marți, pe 28 iunie, se vor înregistra temperaturi maxime sub mediile multianuale, respectiv, o medie de numai 22 – 23 de grade C. Și temperaturile minime vor fi în scădere, de la o medie regională de 18 grade C, spre 13 – 14 grade C în nopțile de 29 și 30 iunie. La sfârșit de iunie și în prima decadă a lunii iulie, media valorilor maxime va fi cuprinsă între 29 – 31 de grade C, iar a celor minime va fi de 15 – 16 grade C. Intervalul va debuta cu o vreme instabilă, astfel că pe arii extinse vor fi averse, iar cantitățile de apă vor fi însemnate. Ploi sunt așteptate și în restul intervalului, dar mai ales în perioada 1 – 3 iulie și după data de 7 iulie.

Vremea se va menține călduroasă în Moldova în prima zi a intervalului, când media valorilor maxime va fi de 32 de grade C, iar a minimelor se va situa în jurul valorii de 19 gradeC . Pe 28 și 29 iunie, temperatura va scădea și se vor înregistra medii ale valorilor diurne în jur de 26 de grade C și minime, în medie, de 16 grade C. Ulterior, vremea va redeveni călduroasă, cu o medie regională a temperaturilor maxime de 30 – 32 de grade C și de 17 – 18 grade C a celor minime. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere la începutul intervalului, astfel că, mai ales pe 28 iunie, vor fi averse, izolat însemnate cantitativ. Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi posibile pe arii restrânse și în restul perioadei, cu o probabilitate mai ridicată în perioada 2 – 4 iulie.

În Dobrogea, în primele zile temperaturile maxime vor scădea ușor și vor ajunge, pe 29 iunie, la o medie în jurul valorii de 28 de grade C. Ulterior, maximele termice vor crește, spre medii de 30 de grade C, valori care se vor menține până la sfârșitul intervalului și vor caracteriza o vreme călduroasă. Temperaturile minime nu vor avea variații semnificative și se vor situa în jurul valorii de 20 de grade C. Averse locale se vor semnala pe 28 și 29 iunie și în jurul datei de 2 iulie. În restul intervalului probabilitatea pentru ploi de scurtă durată va fi redusă.

În Muntenia, în prima zi a intervalului vremea se va menține călduroasă, cu o medie a valorilor maxime de 33 – 34 de grade C. Pe  28 și 29 iunie, temperaturile maxime vor fi mai scăzute și se vor situa în jurul valorii de 28 de grade C. Ulterior, vremea va redeveni călduroasă, izolat caniculară la câmpie, media regională a valorilor diurne urmând a fi de 32 – 34 de grade C. Minimele termice nu vor avea variații semnificative pe parcursul celor două săptămâni de prognoză, astfel că media acestora se va situa în jurul valorii de 18 grade C. Instabilitatea atmosferică va fi în creștere la începutul intervalului, astfel că, mai ales în data de 28 iunie, vor fi averse, izolat însemnate cantitativ. Manifestări specifice instabilității atmosferice vor fi posibile, pe arii restrânse, și în restul perioadei, cu o probabilitate mai ridicată în 2 și 3 iulie.

În Oltenia, pe fondul accentuării instabilității atmosferice, temperatura va fi în scădere ușoară. Astfel, marți, pe 28 iunie, media valorilor diurne va fi de 27 – 28 de grade C. După această dată se va încălzi, iar media maximelor va atinge 32 -33 de grade C, caracterizând o vreme călduroasă, izolat caniculară la câmpie. Temperaturile minime vor avea o medie regională de 17 -19 grade C, cu valori mai scăzute pe 29 și 30 iunie, când media acestora va fi de 15 – 16 grade C. Instabilitatea atmosferică va fi accentuată în primele două zile ale intervalului, când vor fi averse, posibil importante cantitativ. Averse locale se vor semnala și în jurul datei de 2 iulie, iar în restul intervalului, probabilitatea de ploaie va fi redusă.

La munte, vremea se va răci ușor în primele zile ale intervalului, când media valorilor diurne va ajunge până în jur de 16 grade C, iar a celor minime va fi de 9 – 10 grade C. După 29 iunie, temperatura va fi în creștere, astfel că vremea va deveni mai caldă decât în mod obișnuit în această perioadă. Media maximelor va fi de 20 – 22 de grade C, iar minimele se vor situa în jurul valorii de 12 grade C. Intervalul va debuta cu o vreme instabilă, astfel că, pe arii extinse, vor fi averse, iar cantitățile de apă vor fi însemnate. Averse locale, mai ales în timpul după-amiezelor, sunt așteptate și în restul intervalului, dar mai ales în perioada 1 – 3 iulie și după data de 7 iulie.

R.D.