4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:17
No menu items!

Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni

spot_img

Maximele termice vor atinge 29 de grade Celsius, dar va ploua în toată țara

Ploi şi descărcări electrice în nordul şi sudul ţării în următoarele ore

Regimul termic prognozat de meteorologi pentru următoarele două săptămâni (2 -15 iunie) va fi unul caracteristic acestei perioade, mediile valorilor termice diurne vor porni de la 18-19 grade Celsius și vor atinge un maxim de 27-29 de grade C, în medie, dar și cu ploi în toate regiunile, în general slabe cantitativ.

În Banat, maximele vor urca în medie până spre 27-28 de grade C la sfârșitul primei săptămâni de prognoză. Se vor menține la aceleași cote și la începutul săptămânii viitoare, dar tendința va fi de scădere ușoară, spre valori caracteristice perioadei. Valorile nocturne vor păstra aceeași evoluție, cu cele mai calde nopți în intervalul 9-13 iunie, când se vor înregistra medii în jur de 15 grade C. Se vor semnala averse, care după data de 6 iunie vor fi pe arii mai extinse și izolat mai însemnate cantitativ.

În primele zile ale acestei săptămâni, în Crișana, valorile termice sunt mai coborâte decât în mod caracteristic acestei perioade, dar vor crește treptat până la jumătatea intervalului de prognoză. Astfel, maximele pornesc de la valori medii de 20 de grade C, urmând a se atinge 26-27 de grade C în jurul datei de 9 iunie, după care vor scădea ușor. Minimele vor atinge medii de 14-15 grade C în jurul aceleiași date, cu valori la debut de 8-10 grade C. Ploile vor fi în general slabe cantitativ și se vor semnala la nivel local. Acestea vor fi asociate dezvoltărilor convective de după-amiaza.

În Transilvania, vremea va fi răcoroasă în primele zile ale intervalului, apoi va intra într-un proces de încălzire treptată până în data de 10 iunie. În aceste condiții, mediile valorilor diurne vor înregistra o creștere de la 18 grade C până spre 26 de grade C, cu tendința de ușoară scădere spre sfârșitul intervalului. Regimul termic nocturn va urma și el aceeași evoluție, cu medii de 7-8 grade C în fază inițială și 12-13 grade C la mijlocul intervalului. Ploile vor fi prezente în cea mai mare parte a intervalului și a regiunii, cu frecvență mai mare în cursul după-amiezelor și vor fi mai însemnate cantitativ după data de 6 iunie.

În Maramureș, vremea va intra într-un proces de încălzire treptată în prima săptămână, devenind ușor mai caldă decât în mod normal, iar în a doua săptămână se va răci ușor. Mediile valorilor termice diurne vor porni de la 18-19 grade C și vor atinge un maxim de 26-27 de grade C. Minimele termice vor debuta cu medii de 7-8 grade C și vor urca la cel mult 13-14 grade C. Ploile vor fi în general slabe cantitativ, dar își vor face apariția aproape în fiecare după-amiază.

La începutul intervalului, în Moldova, se vor înregistra medii ale temperaturilor de 20-22 de grade C ziua și 8-10 grade C noaptea. Apoi, regimul termic va marca o creștere până spre finalul primei săptămâni de prognoză, iar în a doua săptămână se va menține în general constant. Mediile maximelor vor atinge 26-28 de grade C în jurul datei de 7 iunie, iar cele mai ridicate minime vor fi, în medie, de 15-16 grade C. Probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ va crește în intervalul 7-12 iunie, în rest acestea fiind de așteptat doar pe arii restrânse și în general slabe cantitativ.

În Dobrogea, vremea va fi răcoroasă în primele zile, când mediile maximelor vor înregistra cel mult 20-22 de grade C, apoi se va încălzi ușor până în 6-7 iunie, când vor fi 25-26 de grade C. Minimele vor avea și ele o tendință de creștere, de la 12-13 grade C în prima zi, până spre 17-18 grade C la jumătatea intervalului de prognoză. Ploile vor fi în general sub formă de aversă și se vor semnala mai ales în cursul după-amiezelor. Izolat, îndeosebi în intervalul 7-12 iunie, se pot cumula cantități mai însemnate de apă.

Mediile valorilor diurne vor porni, în Muntenia, de la 22-23 de grade C, iar ale valorilor nocturne de la 10-12 grade C, marcând apoi o creștere de 5-7 grade C pe parcursul primei săptămâni. Regimul termic va fi staționar și apropiat de cel normal pentru această perioadă în partea a doua a intervalului de prognoză, când vor fi maxime de 26-28 de grade C și minime de 14-16 grade C. Gradul de instabilitate se menține ridicat, astfel încât vor fi averse în fiecare după-amiază, pe arii mai extinse și mai însemnate cantitativ în intervalul 7-12 iunie.

În Oltenia, primele zile din interval vor fi caracterizate de o vreme răcoroasă, cu valori medii maxime de 20-22 de grade C. Treptat, acestea vor crește, astfel încât în zilele de 7 și 8 iunie se vor atinge 27-28 de grade C, iar în a doua parte a intervalului vor mai coborî ușor, spre 25-26 de grade C, valori normale pentru această perioadă. Temperaturile minime vor avea același parcurs, cu medii de la 10-11 grade C, până la cel mult 14-15 grade C . Probabilitatea apariției averselor va fi mai ridicată în cursul după-amiezelor, posibil mai însemnate cantitativ după data de 8 iunie.

La munte, regimul termic, atât cel diurn cât și cel nocturn, va fi în creștere ușoară în prima săptămână, apoi se va menține staționar. În aceste condiții, mediile temperaturilor maxime vor fi de 10-12 grade C în primele zile din interval, dar vor atinge 18-19 grade C în jurul datei de 8 iunie, iar mediile temperaturilor minime vor crește de la 2-3 grade C, până spre 10 grade C. Vremea se va menține instabilă, cu ploi în averse, ce se vor semnala în mod deosebit după-amiaza. Izolat, acestea vor putea fi mai însemnate cantitativ.

Prognoza ANM, valabilă pentru perioada 2-15 iunie, are la bază datele provenite de la Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia.