2 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 7:05
No menu items!

Cum va fi VREMEA în următoarele două săptămâni. VEZI ce temperaturi vor fi și cât va PLOUA

spot_img

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a realizat o estimare a evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 7 – 20 iulie, pentru toate regiunile țării

Estimarea meteorologilor a fost realizată folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

BANAT

În primele trei zile ale intervalului (7-10 iulie – n.r.), vremea va fi calduroasă, cu temperaturi maxime, în medie, de aproximativ 33 de grade Celsius şi minime termice în jur de 18 grade C. Pe 10 iulie valorile termice vor marca o scădere, în special cele diurne, astfel că până spre sfârşitul primei săptămâni de prognoză se vor înregistra medii ale maximelor termice de 24 – 26 de grade C şi minime nocturne în jurul valorii de 14 grade C, ceea ce va caracteriza o vreme răcoroasă.

În cea de-a doua săptămână de progoză vremea se va încălzi uşor şi treptat, regimul termic urmând să se situeze în limite normale pentru sfârşitul celei de-a doua decade a lunii iunie, cu 30 de grade C, în medie, în cursul după-amiezilor şi aproximativ 17 grade C pe parcursul nopţilor.

Probabilitatea de ploaie va fi mai mare în intervalul 8  – 13 iulie, când temporar se vor înregistra şi cantităţi de apă mai însemnate.

CRIŞANA

Până pe data de 9 iulie va predomina o vreme călduroasă, cu maxime diurne, în medie, de aproximativ 32 de grade C şi medii ale minimelor nocturne de 17 – 18 grade C. Ulterior, valorile termice vor marca o scădere semnificativă, astfel că vremea va deveni răcoroasă. Până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, atât temperaturile maxime, cât şi cele minime, se vor menţine relativ constante, la valori medii de 23 – 24 de grade C în cursul zilelor şi de 13 – 14 grade C, pe parcursul nopţilor. A doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de o încălzire uşoară şi treptată a vremii, spre o medie de 30 de grade C a maximelor termice şi de 16 grade C a temperaturilor minime.

Averse, însoţite de descărcări electrice vor fi, în general, pe întreg parcursul intervalului de prognoză, însă cu o probabilitate mai mare de a se semnala pe arii extinse şi a fi temporar mai importante cantitativ, între 8 şi 17 iulie.

TRANSILVANIA

De la aproximativ 29 de grade C, în primele trei zile ale intervalului, media temperaturilor maxime va marca o scădere de aproximativ 5 grade C pe 10 iulie şi se va menţine la valori medii de 23 – 24 de grade C până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, ceea ce va caracteriza o vreme răcoroasă. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperaturile diurne vor creşte uşor, de la o zi la alta, ajungând, în medie, spre 27 – 28 de grade C în jurul datei de 20 iulie. Valorile termice nocturne vor avea acelaşi parcurs, cu cele mai calde nopţi la începutul intervalului, când se vor înregistra, în medie, aproximativ 15 grade C şi cele mai reci în intervalul 11 – 15 iulie, când media se va situa în jurul valorii de 12 grade C.

Probabilitatea de apariţie a averselor va fi ridicată pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, dar în perioada 9 – 16 iulie acestea vor fi pe arii mai extinse şi temporar mai însemnate cantitativ.

MARAMUREŞ

În intervalul 7 – 9 iulie, se vor înregistra maxime termice, în medie, de 30 – 31 de grade C, astfel că vremea va fi călduroasă. Din 10 iulie şi până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză, valorile termice, în scădere semnificativă, se vor menţine în jurul unei medii de 23 de grade C, ceea ce reprezintă temperaturi mai coborâte decât ar fi normal pentru această perioadă a anului. O încălzire uşoară şi treptată a vremii se va resimţi pe parcursul celei de-a doua săptămâni, spre sfârşitul acesteia media maximelor diurne urmând a fi de 28 de grade C.

Minimele termice vor coborî de la medii de 15 – 17 grade C în primele patru nopţi ale intervalului de prognoză spre 13 – 15 grade C, în medie, în perioada 11 – 20 iulie.

Vor fi averse aproape în fiecare zi, dar mai ales în perioada 8 – 17 iulie, când vor fi intervale cu o probabilitate mai mare de a se înregistra cantităţi importante de apă.

MOLDOVA

Maximele termice vor marca o scădere, de la valori medii de 29 – 30 de grade C în perioada 7 – 9 iulie spre aproximativ 24 de grade C în ultimele două zile ale primei săptămâni de prognoză. Valorile nocturne vor avea o evoluţie asemănătoare, respectiv de scădere de la medii de 16 – 17 grade C în primele patru nopţi spre 14 grade C, în medie, în jurul datei de 13 – 14 iulie. Apoi, până la sfârşitul intervalului de prognoză, vremea se va încălzi, uşor şi treptat, astfel că mediile maximelor vor atinge 29 de grade C, iar cea a minimelor, 16 grade C.

Probabilitatea pentru averse, temporar, posibil, mai însemnate cantitativ, va fi mai mare în intervalul 9 – 13 iulie şi din nou în jurul datei de 15 iulie. În rest, doar izolat vor fi ploi slabe de scurtă durată.

DOBROGEA

Atât valorile termice diurne, cât şi cele nocturne vor avea o evoluţie similară: vor scădea uşor şi treptat în prima săptămână, pentru ca în cea de-a doua să crească de la o zi la alta. Astfel, în medie, maximele termice vor oscila între 29 şi 26 de grade C, iar cele minime între 19 şi 17 grade C.

Probabilitatea de apariţie a ploilor de scurtă durată, însoţite de descărcări electrice, va fi mai mare în intervalul 10 – 13 iulie şi din nou în jurul datei de 15 iulie. În rest, doar izolat şi trecător va ploua slab.

MUNTENIA

Maximele diurne se vor situa în jurul unor medii de 30 – 31 de grade C până în data de 9 iunie, caracterizând o vreme călduroasă, apoi vor scădea spre 26 de grade C, în medie, în ultimele două zile ale primei săptămâni de prognoză. Începând din data de 14 iulie şi până la sfârşitul intervalului, vremea se va încălzi uşor de la o zi la alta, astfel că la sfârşitul celei de-a doua decade a lunii iulie valorile termice se vor înscrie în limite normale pentru data calendaristică, respectiv aproximativ 30 de grade C, în medie la scara întregii regiuni. Valorile termice nocturne vor varia uşor, de la medii de 17 – 18 grade C, în nopţile cele mai calde de la începutul intervalului, până la 15 – 16 grade C în rest.

Probabilitatea pentru averse, temporar, posibil, mai însemnate cantitativ, va fi mai mare în perioada 9 – 16 iulie. În rest, doar pe spaţii restrânse vor fi ploi slabe, de scurtă durată.

OLTENIA

Temperaturile maxime vor caracteriza, până pe 9 iunie, o vreme călduroasă, cu valori medii de 30  – 31 de grade C. Apoi, acestea vor scădea şi până la sfârşitul primei săptămâni de prognoză nu vor mai depăşi, în medie, 25 – 26 de grade C. Începând din data de 14 iulie şi până la sfârşitul intervalului, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat, devenind normale pentru data din calendar, respectiv 28 – 30 de grade C, în medie, la scara întregii regiuni. Valorile termice nocturne vor avea o evoluţie similară şi vor varia, în medie, de la 18 grade C spre 15 grade C.

Probabilitatea pentru averse, temporar mai însemnate cantitativ, va fi mai mare în intervalul 8 – 13 iulie şi din nou în jurul datei de 15 iulie. În rest, doar pe spaţii restrânse vor fi ploi slabe, de scurtă durată.

LA MUNTE

Media temperaturilor maxime va marca o scădere semnificativă, de la aproximativ 21 de grade C în primele trei zile ale intervalului, până la 15 grade C în perioada 10 – 14 iulie. În cea de a doua săptămână, valorile termice diurne vor creşte uşor şi treptat şi vor ajunge la o medie de 20 – 21 de grade C, la sfârşitul celor două săptămâni de prognoză. Minimele termice vor avea o evoluţie asemănătoare, cu cele mai calde nopţi la începutul şi sfârşitul intervalului, când se vor înregistra, în medie, aproximativ 12 grade C şi cu cele mai răcoroase nopţi în perioada 11 – 14 iulie, când vor fi în jur de 8 grade C.

Temporar se vor semnala averse în fiecare zi, dar mai ales în perioada 9 – 15 iunie, când vor fi intervale cu o probabilitate mai mare de a se înregistra cantităţi importante de apă, pe spaţii mai extinse.

R.D.