7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 17:53
No menu items!

Cum va fi VREMEA de 1 Mai

spot_img

primavara

Ultimele zile din luna aprilie vor fi caracterizate de un regim termic oscilant, cu maxime ce nu vor depăși 22 de grade Celsius, dar în debutul lunii mai vremea va fi în continuă încălzire, iar șansele de ploaie se vor diminua treptat, deși în următoarea săptămână, precipitațiile vor fi mai consistente în regiunile din nordul, sud-estul și centrul țării, potrivit prognozei emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 21 aprilie – 4 mai 2014.

În Banat, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic peste cel normal în a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 22 — 23 de grade. Ulterior, până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, vor fi oscilații termice, dar în general valorile diurne mediate pe regiune, respectiv 19 — 21 de grade, vor fi apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi în creștere ușoară în primele zile, până la o medie regională de 11 — 12 grade, depășind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila în jurul normelor pentru sfârșitul de aprilie și începutul de mai, respectiv 8 — 9 grade. Probabilitatea de ploaie se va menține ridicată în mare parte a intervalului de referință, fiind așteptate și perioade în care se pot cumula cantități de apă mai importante.

În Crișana, intervalul de prognoză va debuta cu o vreme mai caldă decât în mod obișnuit în ultima decadă de aprilie, cu valori maxime în medie de 22 de grade. Apoi, până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, sunt de așteptat oscilații termice în general în jurul mediilor climatologice specifice, cu valori diurne de 18 — 20 de grade. Minimele termice nocturne vor fi în creștere ușoară în primele zile, până la o medie regională de 10 — 11 grade, depășind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila în jurul normelor pentru sfârșit de aprilie și început de mai, respectiv 8 — 9 grade. Probabilitatea de ploaie se va menține ridicată în mare parte a intervalului de referință, fiind de așteptat și perioade în care se pot cumula cantități de apă mai importante.

În Transilvania, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de un regim termic peste cel normal în a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor în creștere de la 20 la 22 de grade. Până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, vor fi oscilații termice, dar în general valorile diurne mediate pe regiune, respectiv de la 17 la 19 grade, vor fi apropiate de mediile climatologice specifice. Minimele termice nocturne vor fi în creștere treptată în prima săptămână, până la o medie regională de 8 — 9 grade, peste pragul climatologic al datei. Ulterior, vor oscila în general în jurul normelor pentru sfârșit de aprilie și început de mai, respectiv 6 — 7 grade. Probabilitatea de ploaie va fi relativ ridicată în aproape toate zilele intervalului de referință, fiind de așteptat și perioade în care se pot cumula cantități de apă mai importante.

În Maramureș, vremea va fi caldă în primele zile, cu o medie a maximelor de 21 — 22 de grade, după care, până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, temperaturile vor fi apropiate de mediile climatologice ale perioadei, cu valori diurne pe regiune între 17 și 19 grade. Minimele termice nocturne vor fi în creștere ușoară în primele zile, până la o medie regională de 10 grade, depășind pragul climatologic al datei, apoi vor oscila în jurul normelor pentru sfârșit de aprilie și început de mai, respectiv 7 — 9 grade. Probabilitatea de ploaie se va menține ridicată în mare parte a intervalului de referință, fiind de așteptat și perioade în care se pot cumula cantități de apă mai importante, cu precădere la sfârșitul primei săptămâni.

În Moldova, în primele trei zile, vremea va fi caldă pentru această perioadă, cu medii ale temperaturilor diurne în jur de 21 — 22 de grade, apoi valorile termice vor marca o scădere, în medie, spre 16 grade, temperatură apropiată de mediile climatologice ale perioadei. La începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză se estimează o încălzire ușoară a vremii, maximele termice urmând a se situa în jurul unei medii de 19 grade, iar până la începutul lunii mai nu se mai întrevăd oscilații semnificative ale regimului termic diurn. Minimele nocturne se vor încadra, în medie, între 7 și 10 grade, fiind în general mai ridicate decât mediile multianuale specifice ultimei decade a lunii aprilie și începutului de mai, cu cele mai ridicate valori la mijlocul primei săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariție a ploilor se menține ridicată în fiecare zi, începând cu data de 22 aprilie, iar în intervalul 24 — 25 aprilie va ploua pe arii mai extinse și vor posibile cantități de apă mai însemnate.

În Dobrogea, maximele diurne se vor situa în jurul unei medii de 19 grade în primele trei zile ale intervalului și, din nou, în perioada 30 aprilie-4 mai, fiind ușor mai ridicate decât temperaturile normale ale perioadei. În restul intervalului (24-29 aprilie), se vor înregistra temperaturi maxime în medie, de aproximativ 16 grade, valori apropiate de mediile climatologice. Mediile minimelor nocturne nu vor avea oscilații importante, urmând a se încadra între 9 și 11 grade. În intervalul 23 — 30 aprilie, ploile de scurtă durată se vor semnala sporadic, în aproape fiecare zi, cu o probabilitate mai mare de apariție pe arii mai extinse în 24 — 25 aprilie, 27 și 29 aprilie. După data de 30 aprilie, șansele de ploaie se vor diminua treptat.

Pentru zona Munteniei, regimul termic diurn va oscila de la o medie de aproximativ 22 de grade, în primele trei zile, spre 19 grade în intervalul 24 — 28 aprilie, pentru ca apoi să crească ușor la 21 de grade, valoare în jurul căreia se va menține până la sfârșitul intervalului de prognoză. Media temperaturilor minime se va încadra între 8 și 11 grade, iar diferențele de la o noapte la alta vor fi foarte mici, în special în a doua săptămână de prognoză, când vor fi relativ constante, în jurul valorii de 9 grade. Între 23 și 30 aprilie va ploua temporar, iar probabilitatea pentru ploi pe arii mai extinse și, posibil, mai importante cantitativ, va fi în jurul datei de 23 — 25 aprilie, precum și în zilele de 26, 27 și 29 aprilie. După 30 aprilie, șansele de ploaie se vor diminua treptat.

În Oltenia, atât regimul termic mediu diurn al aerului, cât și cel nocturn nu vor avea variații importante pe parcursul celor două săptămâni de prognoză. Astfel, temperaturile maxime vor scădea ușor, de la o medie de 21 — 22 de grade în primele trei zile, spre aproximativ 18 grade în intervalul 24 — 29 aprilie, pentru ca, începând din 30 aprilie, și până în data de 4 mai, să se situeze în jurul valorii de 20 de grade. Se vor înregistra temperaturi minime cuprinse, în medie, între 8 și 12 grade, cu cele mai ridicate valori la mijlocul primei săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariție a ploilor pe arii mai extinse și izolat, posibil, mai însemnate cantitativ va fi mai ridicată în intervalul 23 — 30 aprilie, iar în rest ploile se vor semnala sporadic și vor fi slabe cantitativ.

La munte, în primele zile ale intervalului, încălzirea vremii va determina un regim termic peste cel normal în a doua parte a lunii aprilie, cu o medie a maximelor de 12 — 14 grade și minime ce vor urca la o valoare de 2 — 3 grade până spre 5 — 6 grade. Până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, nu vor fi variații termice semnificative, în general valorile urmând să fie apropiate de mediile climatologice specifice, ziua între 8 și 12 grade, iar noaptea între 2 și 4 grade, în medie. Probabilitatea de ploaie se va menține ridicată în mare parte a intervalului de referință, fiind de așteptat și perioade în care se pot cumula cantități de apă mai însemnate, cu precădere în jurul datelor de 24, 26 și 28 aprilie.

D.M.