Ministerul Apărării Naționale vrea să reglementeze procedurile militare pe timp de pace, pentru operațiunile și misiunile de pe teritoriul național. Angajații vor putea folosi armamentul din dotare, după aprobarea CSAT.
Potrivit proiectului de lege inițiat de MApN, misiunile și operațiile militare pe timp de pace “se realizează in cazul iminentei sau existentei unor acțiuni, fapte sau stări de fapt, capacități, strategii, intenții ori planuri ce pot afecta valorile, interesele si obiectivele naționale de securitate si/sau sunt de natură să pună în pericol direct sau indirect securitatea națională, prin afectarea caracterului național, a suveranității, independentei, unității si integrității teritoriale, a funcționării normale a instituțiilor statului, a vieții și integritătii fizice a cetățenilor si a organizării comunităților umane”.
Conform proiectului, pe durata participării la misiuni si operații militare pe teritoriul statului român, pentru îndeplinirea misiunilor încredințate, personalul Armatei României poate face uz de armamentul, munițiile si dispozitivele militare din dotare, în conformitate cu legislația României si cu regulile de angajare autorizate. Inițierea acestor misiuni se aprobă de către președintele României la propunerea Consiliului Suprem de Apă rare a Țării.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în Parlament.
Inițiativa legislativă vine în contextul conflictului ruso-ucrainean, care a condus, potrivit MApN, la situații „aflate la limita dintre crearea condițiilor care pot impune declararea unei stări excepționale și necesitatea de a intreprinde anumite măsuri prin care să fie protejată viața sănatatea, proprietatea, drepturile și libertătile cetățenilor români”.
M. Nedelcu