2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 22:37
No menu items!

Cum va arăta relația transatlantică în cazul unei victorii a Kamalei Harris în SUA

spot_img

Kamala Harris a acceptat joi seară nominalizarea Partidului Democrat pentru alegerile prezidențiale din SUA, la Convenţia Naţională Democrată de la Chicago. O analiză a CNBC încearcă să dezvăluie impactul pe care o victorie al doamnei Harris l-ar putea avea asupra relației transatlantice.

Analiștii politici consultați se așteaptă la o abordare în linii mari similară cu platforma politică a lui Biden, deși cu unele diferențe subtile în ceea ce privește problemele internaționale majore, cum ar fi războiul Rusia-Ucraina.

Europa nu își face iluzii că o victorie a democraților la Casa Albă ar însemna că Statele Unite vor satisface toate nevoile de securitate ale continentului sau că își vor schimba politicile industriale.

Pentru analiștii de la Economist Intelligence Unit, așteptările sunt că o președinție Harris va oferi un sentiment de continuitate în materie de afaceri externe.

”Aceasta înseamnă o scădere treptată a ajutorului militar pentru Ucraina, mai degrabă decât reducerea bruscă pentru a forța negocierile de pace, la care ne-am aștepta sub Donald Trump; o poziție încă radicală față de China, dar fără amenințarea lui Trump de majorare imediată a tarifelor; și eforturi continue pentru a echilibra sprijinul pentru Israel cu dezescaladarea războiului din Gaza”, au declarat analiștii EIU Emily Mansfield și Andrew Viteritti.

”Cu siguranță, Harris nu l-a criticat pe Biden cu privire la niciunul dintre aceste subiecte, dar este probabil să schimbe mesajele în jurul lor, accentul pus de ea pe criza umanitară din Gaza fiind un exemplu în acest sens”, au adăugat aceștia.

Francesco Nicoli, profesor asistent de științe politice la Institutul Politecnico din Torino, Italia, a declarat că actuala cale a convergenței dintre SUA și Uniunea Europeană este probabil să continue sub o președinție Harris, în special în ceea ce privește domenii precum comerțul, inteligența artificială, Big Tech și politica climatică.

„În ceea ce privește Ucraina, ne putem aștepta probabil ca o președinție Harris-Walz să fie mai îndrăzneață decât cea a lui Biden”, a declarat Nicoli pentru CNBC prin e-mail.

”Fără a schimba în mod fundamental abordarea „liniilor roșii” care a limitat până acum ajutorul SUA pentru Ucraina, este probabil ca noua alianță democrată să aibă o abordare ceva mai liberală în ceea ce privește furnizarea către Ucraina a mijloacelor de a împinge și testa aceste linii roșii”, a continuat acesta. Candidatul pentru postul de vicepreședinte, Tim Walz, în special, este un susținător foarte vocal al Ucrainei.

Nicoli a mai declarat că este puțin probabil ca o președinție Harris să modifice radical abordarea transatlantică cu privire la chestiuni internaționale precum Israelul și China. Astfel, este probabil ca executivul UE să salute orice acord de compromis între Israel și grupul militant palestinian Hamas ca fiind un succes „atât timp cât războiul se termină”, menționând că blocul pare să fie „fericit să lase conducerea negocierilor” Statelor Unite.

În cazul în care China ar lansa o invazie la scară largă a Taiwanului, este puțin probabil că UE va reacționa rapid și coherent. ”UE este în prezent prea divizată cu privire la China pentru a fi un partener credibil pentru SUA în orice situație, în afara unui conflict deschis. (…) UE își va continua probabil politica industrială fragmentată, care ar putea fi catalogată ca fiind împotriva Chinei în negocierile cu orice viitor președinte al SUA, dar în realitate este probabil să contracareze SUA aproape la fel de mult ca China. Este puțin probabil ca o președinție Harris să schimbe acest lucru”, a mai declarat Nicoli.

Leslie Vinjamuri, director al programului SUA și America la Chatham House, a declarat că Harris se află în ”poziția dificilă de a-și stabili politica externă în timp ce este vicepreședinte”, dar probabil că va îmbrățișa un consens de politică externă similar cu cel al lui Biden.

”Rețineți cuvintele lui Barack Obama: America nu poate fi polițistul lumii, dar poate fi o forță pentru bine. Acesta este locul unde se află partidul și, probabil, unde va fi și Harris”, a adăugat ea.

Sudha David-Wilp, senior fellow la think tank-ul German Marshall Fund of the United States, a declarat într-o postare recentă pe blog că o victorie a lui Harris în noiembrie „ar oferi Europei spațiu de respiro pentru a-și consolida capacitățile de apărare” și „pentru a se adapta noilor realități” în relația SUA-UE.

„Fără îndoială, ar exista un anumit grad de continuitate de la administrația Biden la o președinție Kamala Harris în ceea ce privește idealurile, acțiunile și consilierii. Dar Europa nu își face nicio iluzie că o victorie a democraților la Casa Albă ar însemna că Statele Unite vor asigura toate nevoile de securitate ale continentului și vor reveni asupra politicilor sale industriale”, a declarat David-Wilp.

Aceasta a adăugat că, în loc să ”se agite” în legătură cu Legea privind combatrerea inflației, semnată de Biden, UE ar trebui să lucreze în tandem cu SUA pentru a proteja lanțurile de aprovizionare și să se concentreze pe punerea în comun a capitalului și cercetării pentru a realiza progrese în domenii precum Inteligența Artificială sau energia verde.

”Harris nu ar perturba relația transatlantică, dar accentul politicii sale externe s-ar îndrepta în mod natural către China în primul rând, precum și către abordarea crizelor imediate din Orientul Mijlociu și de la granița de sud a SUA – subiecte care au mai multă relevanță în cadrul politicii interne americane”, a adăugat Sudha David-Wilp.

Harris, în vârstă de 59 de ani, a devenit candidata democraților după ce președintele Joe Biden a pus capăt campaniei sale luna trecută și se va confrunta în noiembrie cu fostul președinte republican Donald Trump.

T. S.