-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:05
No menu items!

Cum trebuie raportate decesele persoanelor infectate cu COVID, dacă au și alte boli. DOCUMENT

spot_img

COVID-19 trebuie menţionat pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toţi cei pentru care noul coronavirus a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces, spune Institutul Naţional de Sănătate Publică în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată pe 28 aprilie.

Potrivit Centrului Național de Supraveghere și Control ale Bolilor Transmisibile (CNSCBT) din cadrul INSP, decesul pacientului confirmat cu boala COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente, cum ar fi cancerele, bolile renale, pulmonare sau cardiovasculare, iar COVID-19 trebuie raportată drept cauză a decesului, independent de problemele medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19, explică INSP. De la debutul epidemiei în ţara noastră până acum, peste 86% dintre oamenii infectaţi cu noul coronavirus, care au murit, aveau cel puţin o afecţiune cronică preexistentă, reiese din statisticile INSP.

CITIȚI AICI NOUA METODOLOGIE

„Decesul la pacient confirmat cu COVID-19 este definit ca decesul survenit la un pacient confirmat cu COVID-19, cu excepția situațiilor în care există o altă cauză clară de deces care nu poate fi în relaţie cu COVID-19 (spre exemplu, traumatism, hemoragie acută majoră, etc.) și la care nu a existat o perioadă de recuperare completă între boală și momentul decesului. Decesul la un pacient confirmat cu COVID-19 nu poate fi atribuit unei boli preexistente (de exemplu, cancer, afecțiuni hematologice etc.), şi COVID-19 trebuie raportată ca şi cauză a decesului, independent de condiţiile medicale preexistente care se supectează că au favorizat evoluţia severă a COVID-19. COVID-19 trebuie menţionată pe certificatul de deces drept cauză a decesului pentru toate persoanele decedate la care COVID-19 a cauzat sau se presupune că a cauzat sau a contribuit la deces”, se arată în metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus, actualizată pe 28 aprilie. Informaţia vine în contextul în care, de la debutul epidemiei de COVID-19 în ţara noastră până acum, peste 86% dintre oamenii care au murit din cauza COVID-19 aveau cel puţin o comorbiditate asociată – afecţiuni cardiovasculare, diabet, boli renale, pulmonare, neurologice, obezitate sau cancere, reise din informaţiile comunicate de INSP, potrivit economica.net.