Medicii au câteva sfaturi practice care, odată urmate, te pot ajuta să suporți mai ușor temperaturile ridicate din aceste zile
Specialiștii vin cu câteva recomandări care te pot ajuta să înduri mai ușor temperaturile extrem de ridicate din aceste zile, când meteorologii au emis o avertizare Cod galben de caniculă, valabilă pentru întreaga țară.
1. Rămâi în casă. Dacă poţi, bineînţeles. Iar dacă ai aer condiţionat, acum este timpul să-l foloseşti. Nu uita, însă, că trebuie să închizi geamurile. O alternativă pentru aerul condiţionat este ventilatorul, iar câteva sticle cu apă îngheţată puse în faţa acestuia fac minuni. De asemenea, este recomandat să ţii draperiile trase. O soluţie disperată, şi nu prea estetică, este să pui staniol în geamuri, pentru a reflecta lumina soarelui. La fel, poţi agăţa în geam un cearşaf ud. Nu uita însă, noaptea, să foloseşti aparatul cu pastile împotriva ţânţarilor, ca să poţi dormi mai liniştit.
2. Hidratează-te. Este bine de ştiut că berea – băutură îndrăgită pe timp de vară – deshidratează. Astfel se explică de ce te trezeşti cu gura uscată după o noapte de băut bere. De asemenea, nu uita că toate băuturile care conţin cofeină: cafeaua, băuturile gazoase, deshidratează. Cele mai bune sunt, de fapt, apa rece, limonada şi ceaiul de mentă răcit.
3. Consumă fructe și legume bogate în apă. Este recomandat să consumi cât mai multe fructe şi legume bogate în vitamine şi apă: mere, pepeni, piersici, caise, morcovi. Sunt de evitat ceapa, usturoiul și cartofii prăjiţi.
4. Atenție la îmbrăcăminte! Este bine să te îmbraci cu haine subţiri, largi şi de culoare deschisă. Paradoxal, cu cât eşti mai neacoperit, cu atât transpiri mai mult, astfel încât o pălărie sau o şapcă ajută. Cu toate acestea, nu trebuie exagerat cu articolele vestimentare, pentru că echilibrul între suficient şi prea mult este foarte subtil.
L.M.