6.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 23:11
No menu items!

Cum sunt căpușate firmele de asigurări de „băieții deștepți” din mediul judiciar

spot_img

accident

Adevărate rețele în care sunt implicați avocați, polițiști, procurori și/sau judecători care au drept principal scop extorcarea companiilor de asigurări s-au format peste tot în ţară. Membrii grupărilor se folosesc de dramele oamenilor care au avut de suferit în urma unor accidente rutiere sau de orice natură, pentru că au acces la datele lor. Firmele de asigurări ajung, astfel, să plătească daune colosale, cu mult peste media europeană.

Sursa Zilei vă prezintă un dosar din Iași, unde trei judecători s-au grăbit atât de tare să soluționeze un dosar pe plan local, pentru a evita o strămutare, încât a ieșit o comicărie dubioasă. Personajul principal este un avocat, Liviu Filip.

Băcăuanul Florin Lupu a fost victima unui accident din circulație în Iași, în august 2006, produs din culpa șoferului, Constantin Merchez. În urma procesului penal, Judecătoria Iași l-a condamnat definitiv pe Merchez la patru luni închisoare și la plata a 150.000 de lei daune morale, plus 10.642 de lei daune materiale. Conform deciziei, daunele trebuiau plătite de Merchez și nu de firma la care acesta era asigurat, ABC Asigurări Reasigurări SA. După terminarea procesului penal, intră în schemă avocatul Liviu Filip, care demarează pentru victima accidentului, Florin Lupu, mai multe procese împotriva firmei de asigurări. Asta deși sentința penală era foarte clară și spunea că autorul accidentului, Constantin Merchez, trebuie să plătească daunele. O altă întrebare legată de acelaşi demers este că avocatul Filip a găsit un executor judecătoresc în Vaslui, deşi firma de asigurări are sediul în Bucureşti. Executorul a obţinut încuviințarea executării silite a companiei la Judecătoria Iași.

Cum se „grăbesc” unele dosare înaintea unor strămutări

Avocații firmei de asigurări reușesc să obțină suspendarea executării silite, mai ales că executarea a fost admisă în condiții discutabile. Mai exact, avocatul ABC Asigurări, Marian Tudor, arată într-o plângere depusă la Inspecția Judiciară a CSM că încuviințarea executării a fost admisă de judecătorul Sînziana Elena Ciobotaru de la Judecătoria Iași în condițiile în care față de firma de asigurări, Florin Lupu nu avea titlu executoriu. Inspecția Judiciară nu s-a pronunțat însă pe legalitatea sentinței, pentru că nu are competențe. Ciudățeniile au continuat şi la instanţa următoare, la Tribunalul Iași, unde s-a judecat cererea firmei de asigurare, care dorea să anuleze executarea silită.  Astfel, în timp ce avocatul companiei pregătea o cerere de strămutare a dosarului din cauza  tuturor coincidenţelor legate de judecătorii de la Iași, în dosar apare o cerere de preschimbare a termenului de judecată, în sensul judecării mai rapide a dosarului. Motivația este halucinantă și nu are nicio legătură cu dosarul în sine: „vă rog să dispuneți preschimbarea (…) având în vedere că începând cu data concedierii reclamantei, aceasta nu mai beneficiază de niciun venit care să-i asigure strictul necesar (…) reclamanta este singura întreținătoare a unei familii formată din trei membri, din care un membru al familiei este minor, care nu poate fi lipsit de o alimentație corespunzătoare”. Dar petentul din acest dosar este un bărbat necăsătorit și nu o reclamantă, iar obiectul dosarului este contestație la executare și nu litigiu de muncă.

Sesizată, Inspecția Judiciară constată că „într-adevăr, în cererea de preschimbare formulată de intimat sunt invocate motive străine de natura cauzei, iar în încheierea prin care s-a dispus admiterea cererii de preschimbare nu sunt cuprinse motivele pe care se sprijină”. Inspectorii susţin însă, în continuarea anchetei, că judecătorii Mițică Alexandru, Carmen Botez și Mihaela Hărătău de la Tribunalul Iași nu au comis nicio abatere disciplinară și clasează lucrarea. Abia după controlul Inspecției, din ianuarie anul acesta, o lună şi jumătate mai târziu, Tribunalul Iași admite contestația făcută de firma ABC Asigurări Reasigurări și anulează actele de executare silită.

Cum se obțin onorarii supradimensionate

Același avocat, Liviu Filip este împuternicit și în dosarul unei familii, Stămăteanu, implicată tot într-un dosar de daune generate de un accident. Firma ABC Asigurări – Reasigurări a cerut Judecătoriei Sectorului 1 anularea procesului verbal de executare al executorului judecătoresc după ce s-a trezit cu cheltuieli dubioase. Astfel, avocatul Liviu Filip a emis o chitanță din care rezulta că ar fi încasat 12.000 de lei de la văduva familiei, Maria Stămăteanu, o bătrână pensionară. Practic, avocatul Filip a cerut în numele clienților punerea în executare a sentinței Tribunalului Iași prin care firma de asigurări era obligată la plata sumei de 136.000 de lei daune. În mod straniu, Judecătoria Sectorului 1 reține că onorariul avocațial nu este disproporționat, pentru că avocatul ar fi studiat dosarul și ar fi obținut titlul executoriu. Magistratul de la Judecătoria Sectorului 1 a fost cel puțin în confuzie când a reținut aceste lucruri, dacă ținem cont de faptul că punerea în executare a unui titlu executor nu implică studierea dosarului de fond, ci prezentarea acestuia la executorul judecătoresc împreună o cerere de o pagină pentru începerea executării silite și executării dispozitivului titlului. Mai mult, în cazul de față Liviu Filip a fost avocat în dosar încă de la începutul dosarului, deci reținerea ca activitate a studiului dosarului apare ca ciudată. Mai mult, onorariul avocatului este mai mare decât al executorului judecătoresc, persoana care desfășoară principalele activități în procedura de executare silită.

Practica onorariilor supradimensionate seamănă cu cele din dosarul Direcției Naționale Anticorupție în care au fost arestați un avocat și un executor judecătoresc pentru căpușarea companiei Nuclearelectrica prin astfel de onorarii.

Cristi Ciupercă