Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că a doua etapă de vaccinare va începe în data de 15 ianuarie, iar programarea va putea fi făcută pe platformă, personal, prin medicul de familie, prin serviciile de call-center sau prin direcţiile de asistenţă socială din cadrul primăriilor. Gheorghiţă a precizat că 1.766 puncte de vaccinare vor fi disponibile în etapa a doua, 50% dintre ele din 15 ianuarie, relatează News.ro.
“În ceea ce priveşte modalitatea de programare, platforma va fi gata pe data de 15 ianuarie. De la ora 3:00 (după-amiaza, n.r.) se va putea începe programarea persoanelor pentru etapa a doua în centrele de vaccinare care vor fi pregătite. Modalitatea de programare va fi pentru persoanele cu vârsta peste 65 de ani, programarea se poate face individual, se poate face prin medicul de familie, se poate face prin serviciile de call-center şi aici ca noutate vom avea un număr unic la nivel naţional – 0214144425, practic, sunând la acest număr apelurile vor fi preluate în cele 42 de call-centere distribuite la nivelul fiecărui judeţ. O altă modalitate de programare, prin Direcţia de Asistenţă Socială din primării sau prin intermediul aparţinătorilor care pot să creeze, să îşi facă cont şi să înscrie până la maxim zece persoane dintre aparţinători, din familie”, a transmis Valeriu Gheorghiţă.
Șeful campaniei nationale de vaccinare a declarat și că Romania încearcă să atragă, după un model suedez, dermatologi și stomatologi în echipele de vaccinare. Problema este numărul mic al personalului medical disponibil la nivel național.
„Am avut intalniri si discutii cu rectorii universitatilor de medicina si farmacie in ideea de a stabili un acord cu DSP-urile pentru a permite studentilor la medicina sa efectueaze activitati de voluntariat in echipele de vaccinare. Asteptam aceste liste (…) Pot sa va spun un model din Suedia, au apelat la medicii dermatologi si stomatologi care au experienta cu administrarea tratamentelor injectabile pentru a face parte din echipele de vaccinare. Problema resursei umane sa stiti ca afecteaza toate tarile, nu doar Romania, mai ales in acest context in care mare parte din resursa umana medicala este concentrata sa asigure asistenta medicala a pacientilor COVID”, a declarat acesta
În perioada următoare vaccinurile de la Moderna vor ajunge în România. Dozele vor fi distribuite în țară la centrele de vaccinare, totul în funcție de fluxul persoanelor care se vaccinează. Scopul coordonatorilor campaniei este să vaccineze peste 50% din populația României.