2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 4:19
No menu items!

Cum se vede votul din România în presa străină

spot_img

Premierul României, Victor Ponta, și-a recunoscut înfrângerea duminică noapte după al doilea tur de scrutin

 alegeri-prezidentiale

Alegerile prezidențiale din România, de duminică, la care s-au prezentat până la ora 21.00 (ora închiderii urnelor) 64,10% dintre alegători cu drept de vot și al căror rezultat parțial îl arată câștigător al fotoliului de la Cotroceni pe Klaus Johannis cu 54,50% din voturi, în timp ce Victor Ponta a obținut 45,49% din voturi, au fost dezbătute și în presa internațională.

The Guardian: Aproximativ 300.000 de români care trăiesc în străinătate au votat, mulți dintre aceștia împotriva guvernului

The Guardian notează că „premierul României, Victor Ponta, și-a recunoscut înfrângerea duminică noapte după al doilea tur de scrutin extrem de strâns împotriva unui primar de etnie germană din Transilvania. Favoritul pentru câștigarea președinției a fost Victor Ponta, care însă, a fost cu greu dat la o parte de către Klaus Iohannis, primarul orașului Sibiu, care a promis o represiune asupra corupției.”

Ponta l-a felicitat personal pe Iohannis, arată jurnaliștii de la The Guardian. „Suntem o țară democratică”, a spus Ponta în fața sediului partidului său Social Democrat, la două ore de la închiderea secțiilor. „Poporul are întotdeauna dreptate”, a concluzionat Ponta.

Aproximativ 300.000 de români care trăiesc în străinătate au votat, mulți dintre aceștia împotriva guvernului, scrie The Guardian. Au existat mai multe proteste pe fondul faptului că unii alegători nu au putut vota în cadrul alegerilor din 2 noiembrie, care au condus la turul doi.

„Români, astăzi ați fost eroi !”, a aclamat Iohannis, făcând apel la autorități în vederea numărării corecte a voturilor, menționează publicația citată. El a adăugat că „votul a fost fenomenal”, alegătorii ieșind „din case pentru a-și apăra dreptul de vot”, la 25 de ani de la revoluția română.

 BBC: Ponta „a sperat să devină cel mai tânăr președinte al țării”

Ziua de duminică a fost trecută în revistă și de BBC, care afimă că România este unul dintre cele mai corupte state din UE, subiect pe care partidul de centru-dreapta al lui Klaus Iohannis a primis că-l va aborda.

În ciuda rezultatelor alegerilor, Victor Ponta a precizat pentru o televiziune locală că nu are niciun motiv să demisioneze din funcția de premier, srie BBC, care adaugă că Ponta „a sperat să devină cel mai tânăr președinte al țării”, înlocuindu-l pe Traian Băsescu.

Mare parte dintre românii care trăiesc în afara țării ar fi dezamăgiți de Victor Ponta, notează publicația, care amintește că în campania electorală acesta a promis reducerea deficitului bugetar, creșterea pensiilor și a salariului minim în „cel de-al doilea cel mai sărac stat al UE, după Bulgaria”, conform BBC, în vreme ce Iohannis, pe lângă combaterea corupției, a promis consolidarea independenței sistemului judiciar.

Reuters: „Victoria lui Iohannis ar putea declanșa tensiuni politice

Cei de la Reuters precizează că, potrivit analiștilor, „victoria lui Ponta ar fi făcut din România o națiune mai stabilă, cu principalele pârghii ale puterii deținute de un bloc. La polul opus, victoria lui Iohannis ar putea declanșa tensiuni politice într-unul din cele mai sărace state din Europa”.

Mii de oameni au ieșit în noaptea de duminică pe străzile din București să-și exprime furia împotriva guvernului Ponta, cerând demisia, subliniază publicația.

Potrivit Reuters, fără controlul asupra puterii exercitat până acum de președintele în exercițiu, Traian Băsescu, „creșterea lui Ponta a ridicat îngrijorări că el ar putea consolida controlul politic asupra sistemului judiciar, a procurorilor și mass-media, într-o țară al cărui sistem de justiție rămâne sub atenta supraveghere a UE”. Însă, Iohannis ca și președinte, se va confrunta, asemenea lui Băsescu, cu o majoritate parlamentară ostilă, care ar putea provoca mai multe dispute politice.

New York Times: „Bătălia reală este de fapt cine poate convinge alegătorii că poate fi de încredere și de urmat”

La suprafață, alegerile prezidențiale de duminică sunt un concurs între doi veterani politici care sunt de acord cu privire cele mai importante probleme, notează New York Times. De fapt, continuă publicația, conform analiștilor politici, bătălia reală este cine poate convinge alegătorii că poate fi de încredere și de urmat, mai degrabă decât imitarea Ungariei vecine prin slăbirea instituțiilor democratice, șchiopătarea organelor de supraveghere independente și concentrarea puterii în jurul unui singur partid.

În timp ce analiștii erau îngrijorați că Ponta, în cazul unei victorii va conduce România de-a lungul unui traseu mai puțin transparent, ei îl compară scurt cu Viktor Orban. În caz contrar, tentația de a copia modelul Viktor Orban ar putea fi prea mare pentru a-i rezista.

Întrebarea care îngrijorează Europa și Washingtonul este dacă alți autoritari îl vor imita pe Viktor Orban.

„Vedem o scădere a calității democrației în întreaga regiune”, susțin analiștii politici. „Și cred că Ungaria și România sunt principalele provocări la valorile fundamentale ale Uniunii Europene în această regiune.”

Într-o surprinzătoare răsturnare de situație, premierul Victor Ponta și-a recunoscut înfrângerea în cadrul turului doi al alegerilor pentru funcția de președinte al României, în favoarea contracandidatului său de centru-dreapta, Klaus Iohannis, conchide New York Times.