10.2 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 15:47
No menu items!

Cum se toarnă Vîntu singur, din închisoare, de dragul averii

spot_img

Omul de afaceri a declarat, în faţa judecătorului, că nu putea să fure „jumătate din proprii bani”, pentru că era beneficiarul real al off-shorurilor cu care își controla afacerile

SOV 3_SZ

Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a făcut un spectacol din ultimul său cuvânt, în procesul care i-ar putea aduce cea de-a treia condamnare – devalizarea Petromservice. Vîntu şi-a reclamat, din boxa arestaţilor, off-shorurile prin intermediul cărora controla pe vremuri nu doar prima televiziune de ştiri din România, ci şi una dintre cele mai valoroase surse de magneziu din lume, mina de calcar brucit de la Budureasa. De exemplu, despre sindicalistul Liviu Luca, fostul său partener în afaceri, căruia, același proces, i-ar putea aduce prima condamnare, SOV a spus: „Un tip de calibrul meu nu putea fi consilierul financiar al unui muncitor”.

Declaraţia în faţa instanţei nu a durat mai mult de 40 de minute, dar îi aduce numeroase avantaje fostului mogul. Pe de o parte, îi poate readuce afacerile pentru care îi împuternicise, la arestare, pe Elan Schwartzenberg şi Liviu Luca, întrucât DNA  anchetează deja, ba chiar a început urmărirea penală pentru fals, pentru modul în care companiile lui SOV au ajuns la fostul politician Cozmin Guşă şi omul de afaceri Maricel Păcuraru. Declaraţia dată în faţa judecătorului poate să-l scutească pe SOV şi de jumătate din pedeapsă, în cazul unei condamnări.

Mi s-au deschis mai multe dosare, toate fără justă cauză. După arestarea inculpatului Liviu Luca şi a lui Petcu, mişcarea sindicală a încetat să mai existe. Expertiza contabilă efectuată în cursul urmării penale a fost făcută de nişte nespecialişti. Petromservice nu făcut o investiţie de portofoliu, ci investiţii strategice. Petromservice a decis să ocupe câmpuri importante din viaţa economică a Republicii Moldova. Niciunul dintre ceilalţi acuzaţi nu a încasat un euro din aceste acţiuni. Ei au fost aduşi în cauză pentru a părea că este vorba despre un grup infracţional organizat. Niciunul nu şi-a încălcat atribuţiile. Dacă s-ar fi întâmplat acest lucru, eu aş fi fost primul care ar fi sărit, pentru că eu eram cel furat. În acuzare se suţine că eram consilierul personal al inculpatului Luca. Acest inculpat nu avea nicio atribuţie reală în interiorul Petrom şi nu lua decizii în cadrul companiei. În acuzare se face o confuzie între calitatea de consilier financiar al Sindicatelor Libere Petrom, nu eu personal, ci compania Gelsor, care îmi aparţinea, şi calitatea mea de a fi consilier privat. Un tip de calibrul meu nu putea fi consilierul unui muncitor.

Sorin Ovidiu Vântu
declarație 2.06.2014

SOV a continuat să explice în declaraţia sa că investiţiile în mai multe firme moldoveneşti, prin care procurorii susţin că a fost spoliată compania Petromservice de 83 de milioane de euro, erau în realitate investiţii strategice.

În contextul crahului mondial, companiile din Republica Moldova s-au prăbuşit ca urmare a lipsei de susţinere financiară a Petromservice, care a intrat în dificultăţi majore şi a unor susineri din mass-media că s-au furat 60 de milioane de euro de la stat. În urma atacurilor la cel mai înalt nivel, Petromservice a fost sufocat în activitate de numeroase controale. Companiile din Republica Moldova, ca şi compania Petromservice, pot fi redresate cu un management adecvat, iar paguba despre care se face referire în acuzare poate fi redresată. În loc să delapidez compania cu 83 de milioane de euro, puteam să iau dividente de 165 de nilioane de euro. Totul este un joc de comunicare şi imagine.

Sorin Ovidiu Vântu
declarație 2.06.2014

Una dintre companiile în care Petromservice a investit în Republica Moldova producea armament, însă cota deţinută de compania controlată de SOV nu era una definitorie. O bancă, cumpărată tot de Petromservice, a fost naţionalizată. Altele au fost preluate de alţi investitori, de exemplu o fabrică de conserve, care, după SOV, i-a atras atenţia unui alt inculpat celebru – Gruia Stoica.

Sorin Ovidiu Vîntu a susţinut că Liviu Luca nu a dat niciodată dispoziţii membrilor CA, iar Octavian Ţurcan (omul care a gestionat tehnic off-shorurile înfiinţate pe numele lui Vîntu şi Luca) a fost doar un consultant, în Moldova fiind un membru de seamă al cercului financiar, cu studii în Japonia şi America. Luca a evitat să se înfăţişeze instanţei la toate termenele la care fusese citat în acest proces. Judecătorii au rămas în pronunțare în acest dosar.

Mihaela Chiper