2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 7:05
No menu items!

Cum se pregătește NATO de război. Numărul marilor unități de luptă va crește cu peste 50%

spot_img

NATO intenționează să crească semnificativ numărul marilor unități de luptă, scrie publicația germană Welt, care citează documente în acest sens.

În timp ce în 2021, au fost considerate suficiente 82 de brigăzi de luptă, în viitor ar trebui să existe 131. Aceasta reprezintă o creștere cu 49 de astfel de mari unități de luptă, fiecare având aproximativ 5.000 de militari. Pentru a conduce și susține aceste trupe, numărul „corpurilor de luptă” va crește de la 6 la 15, iar cel al cartierelor generale de divizie de la 24 la 38, arată săptămânalul german.

Și numărul de unități antiaeriene este de așteptat să crească semnificativ, de la 293 la 1.467. Acestea vor include sisteme de rachete antiaeriene precum Patriot, Iris T-SLM, Skyranger, dar și sisteme antidronă și de protecție la distanță apropiată. Numărul de unități de elicoptere este, de asemenea, de așteptat să crească, de la 90 la 104.

Acestea sunt noile cerințe adresate celor 32 de aliați. MCR-urile distribuite statelor membre devin ținte de capacitate obligatorii după reuniunea miniștrilor apărării NATO din octombrie 2025.

Cantitatea de capabilități alocată este raportată la nivelul economic și la mărimea populației unui stat aliat.

În cazul Germaniei, acesteia i s-au alocat aproximativ 9,28% din totalul capacităților necesare, ceea ce presupune ca Bundeswehrul să furnizeze „cinci până la șase brigăzi de luptă suplimentare”, precum și personalul unui „corp suplimentar de luptă” și al unei alte unități de elicoptere, în condițiile în care are în prezent opt ​​brigăzi, o a noua este în curs de înființare și o a zecea este planificat să devină operațională până în 2031.

Deși procesul de planificare în curs de desfășurare al NATO se referă la perioada din 2031, comandanții alianței, prin MCR, au cerut ca „demersurile necesare pentru procurarea capabilităților necesare cele mai urgente să fie inițiate cât mai repede posibil”. De asemenea, se menționează că implementarea obiectivelor NATO ar „necesita, probabil, mult mai mult de două procente din produsul intern brut în investiții în apărare pentru aliați”.

                                                                                                           Adina Bucur