4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 18:25
No menu items!

Cum se poziționeză miniștrii Guvernului Tudose în criza din PSD. Declarațiile publice privind CEx / UPDATE

spot_img
  • UPDATE

Ministrul Fondurilor Europene, Marius Nica, susţine că Guvernul trebuie să dea dovadă de responsabilitate, pentru că există pericolul pierderii unor sume importante de bani.

1.5 miliarde de euro pierduți pentru aleșii locali și mediul privat. Dezvoltarea economică a României, cea mai importantă parte a Programului de Guvernare, nu poate fi obținută decât prin muncă asiduă, miniștrii competenți și liniște guvernamentală. Sub mandatul actualului Prim Ministru, Romania a acreditat Autoritățile de Management, a luat măsurile pentru îndeplinirea condiționalităților ex-ante, a primit primii bani europeni din perioada 2014-2020.2018 este cel mai important an, România poate pierde definitiv 1.5 miliarde euro din actualul exercițiu. Orice zi pierdută este o crimă la adresa dezvoltării economice a României.Responsabilitatea actului de guvernare aparține Primului Ministru și echipei sale, orice decizie guvernamentală trebuie luată în interiorul Guvernului!„, a scris Nica pe Facebook. 

Ministrul economiei, Gheorghe Șimon, a arătat, într-un comunicat de presă, că, în calitatea sa de om politic, numit politic în Guvernul României, se va supune oricărei decizii care va fi luată de către membrii PSD în cadrul CEx. „În calitate de parlamentar ales și în calitate de ministru numit de către colegii mei din PSD, consider că, în primul rând, România are nevoie de stabilitate și de o bună guvernare, pentru ca măsurile propuse în campania electorală din 2016 să poată fi respectate în totalitate. Am ajuns deputat PSD Maramureș, la al doilea mandat, prin votul liber exprimat de cetățenii județului pe care îl reprezint, fiind o poziție care mă onorează și mă responsabilizează. Am fost numit ministru al Economiei de către colegii mei din PSD, în cadrul unui CEx al partidului, iar mesajul meu către toți cei care mi-au acordat încrederea, învestindu-mă cu votul lor, este acela că mă voi supune, necondiționat, oricărei noi decizii care va fi luată de către Comitetul Executiv al PSD. Înainte de toate primează interesele României și ale românilor, iar România are nevoie de stabilitate, de coerență și de o bună guvernare. Pentru a putea asigura această bună guvernare, este imperios necesar ca liderii centrali ai partidului și factorii decizionali ai Guvernului să dea dovadă de unitate, de înțelegere și să ia decizii în consens cu interesul țării. Toți miniștrii Cabinetului Tudose au fost propuși de către partid iar eu, personal, mă voi supune oricărei decizii de partid care va fi luată în cadrul primului CEx al PSD. Sunt om politic și am fost numit politic în funcția de ministru, motiv pentru care decizia partidului este decisivă în ceea ce privește poziția mea de ministru în Guvernul României”, a spus Șimon. 

În timp ce ministrul apărării, Mihai Fifor, cel al tinererului, Marius Dunca, și vicepremierul Paul Stănescu – prin intermediul organizației PSD Olt pe care o reprezintă – par să se fi poziționat de partea majorității liderilor locali care au cerut convocarea urgentă a CEx, ministrul turismului, Mircea Titus Dobre, și cel al transporturilor, Felix Stroe consideră că, deși Executivul este politic, la nivelul acestuia, premierul ar trebui „să aibă decizia”. 

Astfel, ministrul transporturilor –  în același timp, și lider al PSD Constanța-, Felix Stroe, a susținut că în următorul CEX trebuie să se decidă organizarea unei conduceri colective a PSD, arătând că premierul trebuie să aibă și reponsabilitate, dar și putere de decizie. „Ar fi bine ca la CExN-ul următor să purtăm o discuție serioasă despre cum putem democratiza puterea de decizie în partid și despre cum putem face ca actuala guvernare să performeze. E necesar ca din Guvern să facă parte cei mai pregătiți oameni pe care îi are partidul. Îmi doresc ca de această dată organizațiile locale să fie mai implicate, pentru că nu e normal să decidă doar o mână de oameni. Partidul suntem noi, toți cei care am muncit pentru a câștiga încrederea românilor.Premierul are responsabilitatea actului de guvernare, dar trebuie sa aibă și decizia.”, a precizat Stroe într-un comunicat de presă transmis sâmbătă. 

La rândul său, ministrul turismului, Mircea Titus Dobre, consideră că Executivul este unul politic, dar premierul „trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului”. „Mă aştept ca în viitorul CExN să discutăm mai mult despre modalităţile prin care acest Guvern să funcţioneze şi mai bine decât a funcţionat până în prezent, despre ceea ce putem aduce în plus pentru România şi pentru toţi românii, indiferent dacă ne-au dat votul încrederii lor sau încă nu au făcut acest lucru, în speranţa că la finalul mandatului nostru vom avea mai mulţi susţinători în rândul românilor şi vom putea face mai mult pentru România„, a scris Dobre, pe Facebook. El a precizat că şeful Guvernului „ştie cu ce miniştri poate lucra şi ce oameni nu corespund exigenţelor lui de lider„. „Guvernul este unul politic, dar cred că premierul trebuie să fie în orice situaţie şeful Guvernului – aşa cum este perceput de alegători, prezentat de mass-media şi acuzat, dacă este cazul, atunci când există eşecuri. Şeful Guvernului ştie cu ce miniştri poate lucra şi ce oameni nu corespund exigenţelor lui de lider, la fel cum se întâmplă într-o companie care trebuie să producă pentru a exista pe piaţa liberă. Dacă privim România ca pe o companie, trebuie să înţelegem necesitatea de a avea acea organizare care să ne ajute să o conducem spre atingerea obiectivelor pe care ni le dorim cu toţii”, a spus Dobre. În opinia acestuia, premierul Tudose a demonstrat că românii vor să fie conduşi „de un lider care le înţelege problemele şi caută rezolvarea corectă, fără a face jocuri politice şi fără a lua decizii pripite”.”Am convingerea că avem responsabilitatea şi maturitatea politică necesare pentru a face aceste lucruri şi pentru a demonstra că prioritatea noastră este România şi cetăţenii acestei ţări. Suntem încă la început de drum pentru a restabili încrederea românilor în clasa politică, iar premierul Mihai Tudose a demonstrat că cetăţenii acestei ţări vor să fie conduşi de un lider care le înţelege problemele şi caută rezolvarea corectă, fără a face jocuri politice şi fără a lua decizii pripite. Am putea să facem toţi acelaşi lucru şi să muncim pentru binele românilor şi al României„, a mai arătat ministrul turismului. 

Ministrul tineretului și sportului, Alexandru Marius Dunca, a reamintit că Guvernul este unul politic, funcțiile în cadrul acestuia fiind acordate prin votul CEx. „Ca membrii ai Guvernului avem obligația să respectăm încrederea pe care ne-au acordat-o cetățenii și să implementăm Programul de Guvernare. Guvernul este un guvern politic și fiecare funcție ne-a fost acordată, în mod democratic, prin vot în cadrul Comitetului Executiv Național.  Partidul Social Democrat este un partid unit și puternic prin fiecare membru, primar și președinte de organizație. Din respect pentru români și pentru membrii PSD, trebuie să luăm decizii și să dezbatem soarta Guvernului, cu deplină responsabilitate, în cadrul Comitetului Executiv Național, nu în spațiul public. Avem datoria și responsabilitatea să le dăm tuturor motive să creadă în România!”, a scris Dunca pe contul să de Facebook. 

Și ministrul apărării, Mihai Fifor, a arătat, sâmbătă, pe contul său de Facebook, că “singura soluție pentru rezolvarea tensiunilor din PSD este convocarea de urgență a unui Comitet Executiv Național”.Situația tensionată din aceste zile, manifestată atât la nivel guvernamental, cât și fals indusa în interiorul PSD, trebuie să înceteze cât mai curând posibil. Singura soluție pentru rezolvarea acestor probleme este convocarea de urgență a unui Comitet Executiv Național, în care să se analizeze cauzele care au dus la apariția acestei situatii. Comitetul Executiv este singurul for statutar în care se pot lua deciziile corecte pentru ca această stare de fapt, care afectează grav atât imaginea partidului, cât și actul de guvernare, să înceteze cât mai repede. Am promis romanilor o guvernare puternică, stabilă, cu susținerea totală a coaliției majoritare PSD-ALDE, o guvernare care să pună în aplicare, punct cu punct, programul votat de milioane de romani in decembrie 2016, dar și să respecte angajamentele asumate față de partenerii noștri externi.“, a scris Mihai Fifor. 

De aceeași parte a baricadei s-a poziționat și organizația Olt a PSD, reprezentată de vicepremierul Paul Stănescu. 

În urma consultării organizaţiilor locale din judeţ, PSD Olt, reprezentată de Paul Stănescu, în calitate de preşedinte, şi de Marius Oprescu, preşedinte executiv, solicită de urgenţă convocarea Comitetului Executiv Naţional al PSD. Această solicitare vine ca urmare a ultimelor evenimente din partid, derulate în spaţiul public, evenimente care au darul de a produce grave prejudicii de imagine PSD. PSD Olt doreşte, cât mai grabnic, ca aceste inadvertenţe să se clarifice imediat şi PSD să continue să guverneze ţara, aşa cum electoratul a decis şi dorit”, se arată în comunicatul PSD Olt. “, se arată într-un comunicat de presă al formațiunii postat și pe contul de Facebook. 

R.D.