4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 19:22
No menu items!

Cum se poate vota dublu la alegerile pentru Parlamentul European

spot_img

Alegătorii cu dublă cetățenie ar putea vota de două ori la europarlamentare

buletin vot_SZ

Duminica viitoare au loc alegerile pentru Parlamentul European, iar românii pot vota oriunde în țară, nu doar la secția pe raza căreia au domiciliul, pe baza cărții de identitate. Însă orice încercare de a vota dublu se va pedepsi cu închisoarea. Numai că este vorba despre votul dublu intern, la mai multe secții, pentru listele României. Nici România, nici statele UE nu au luat în calcul prea serios problema europenilor cu dublă cetățenie. Practic, aceșia nu aveau opreliști majore în a vota atât pentru listele țării natale cât și pentru listele țării de adopție, fiind considerați  „cetățeni la puterea a doua”.

Comisia Europeană și-a dat seama că rezultatele scrutinului europarlamentar ar putea fi viciate de această practică și a emis o Directivă care să pună puțin lucrurile la punct însă aceasta, nefiind cu putere de lege, poate fi încălcată până când obiectivele ei nu sunt transpuse în legislația internă. Așadar, potrivit Directivei CE 93/109, pentru a se evita dubla votare și dubla cadidatură, statele membre trebuie să facă „schimb de informații” cu privire la cetățenii care s-au înscris pentru a vota sau candida.

Un alegător va fi înscris pe listele electorale din țara de reședință doar dacă a solictat acest lucru în prealabil și, dacă optează pentru votul în țara de reședință, se obligă să nu își exercite acest drept și în țara de origine, spune Directiva. Dar documentul nu conține și sancțiuni pentru nerespectarea acestei obligații, fiind la latitudinea persoanei cu dublă cetățenie dacă rămâne corectă sau „joacă la două capete”, iar un mecanism de verificare interstatal nu este încă pus la punct. Astfel, în lipsa unor schimburi de informații clare și la timp,  „dublu-europenii”  pot liniștiți să voteze multiplu.

Este și cazul maghiarilor din Transilvania, care au obținut, pe lângă cetățenia română, și pe cea ungară. În lipsa unei verificări serioase interstatale, aceștia pot vota și pentru europarlamentarii români și pentru unguri. Legea noastră , spre deosebire de Directiva europeană, spune că alegătorii de cetățenie română pot vota la misiunile diplomatice si oficiile consulare din străinătate pe liste suplimentare întocmite la fața locului, deci nu cu înscriere prealabilă. Astfel că, cetățenii cu domiciliul în Ungaria și cetățenie dublă pot vota la secția ungurească și apoi să se mute la ambasada sau consulatul românesc și să voteze și pentru europarlamentarii români.

Nicoleta Vera