Șeful Direcției Regionale Vamale București a fost arestat pentru 30 de zile, alături de alți patru inspectori. Cu toții ar fi luat mită de la oameni de afaceri care aduceau în România mărfuri contrafăcute. Directorul Paul Petrof ar fi pretins nu mai puțin de 50 de mii de euro pentru a-l ajuta pe unul din afaceriști să obțină o autorizație, iar ceilalți au acceptat să fie plătiți atât cu bani, cât și cu produse, totul ca să nu trimită sesizări penale.
Apar detalii uluitoare în dosarul mitei de la Vama București. Șeful instituției a acceptat ca mită adidași și parfumuri false, în timp ce inspectorii lui negociau mita ca la piață când mergeau pe teren și constatau nereguli.
Paul Petrof a fost arestat pentru 30 de zile pentru luare de mită, după ce a cerut unui om de afaceri 50 de mii de euro.
În referatul întocmit de DNA, apar și stenogramele discuțiilor pe care le aveau vameșii suspectați de corupție. Paul Petrof a fost înregistrat în timp ce vorbea în mașină cu fiul său despre banii pe care îi pretindea de la unul dintre afaceriști și că din mită va plăti avansul pentru un apartament în Constanța.
Discuție șeful Vămii București – fiu:
Paul Petrof: Deci ăsta plătește 50 de mii avansul.
Fiu: O nesimțire.
Paul Petrof: Acuma, la ce i-am făcut io, acuma tre’ să plătească avansul. Și pe urmă, noi, ratele. Aveai tu de un’ să dai avans?
Fiu: Doamne ferește!
Paul Petrof: Avansul, dă (omul de afaceri) 50 de mii.
Fiu: Aha! Bravo! Eu nu mă bag, nu știu nimic. Ăla e al tău.
În documentul anchetatorilor apare și momentul în care inspectorii vamali au mers în control la un centru comercial din estul Capitalei. Ca să închidă ochii, negociau mita pe loc.
Comerciant controlat de vameși: „Le-am propus suma de 5.000 de lei, și al treilea inspector vamal a refuzat categoric… Mi-a cerut suma de 10.000 euro. Le-am spus că nu am această sumă de bani, și am propus celui de-al treilea inspector vamal suma de 10.000 lei. Precizez că cel de-al treilea inspector vamal era cel rău, în sensul că nu a fost de acord cu nicio sumă de bani propusă de mine. Despre acesta, primul inspector vamal a spus că era șeful și că el va decide.”
Unul dintre denunțători a fost translator pentru un cetățean chinez pe la care inspectorii au trecut de mai multe ori.
El povestit anchetatorilor că a asistat la momentul când inspectorii au luat mită adidași.
Denunțător: „Unul dintre vameși mi-a spus că am venit târziu, că ei deja s-au înțeles cu prietenul meu, și că 51 de baxuri nu e japcă în condițiile în care vameșii au estimat că ar mai avea 250 de baxuri în depozit, pe care le-au lăsat prietenului meu.”
Denunțător: „Prietenul meu mi-a mai spus că le-a dat vameșilor suma de 350.000.000 de lei vechi, adică 35.000 de lei, fără să îmi dea detalii despre cum și unde anume a dat această sumă, spunându-mi încă o dată să nu sesizăm pe nimeni (organele de urmărire penală), deoarece îi este frică de repercusiuni, în sensul că cei de la vamă se pot răzbuna pe el prin controale ale lor, sau ale altor organe de control.”
DNA a anunțat, miercuri, reținerea a șase persoane, în urma perchezițiilor care au avut loc în urmă cu o zi în 20 de locații din București, Ilfov, Dâmbovița, Giurgiu, la domicilii, sedii de firme și Direcția Regionala Vamala București, într-un dosar de mare corupție ce vizează pretinse fapte de luare de mită a unor angajați funcționari publici.
Adina Bucur Silav