3.2 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 13:54
No menu items!

Cum se “limpezesc” Apele Române, după inundațiile devastatoare din Galați: Lista de investiții care “au contribuit la limitarea efectelor”

spot_img

Administraţia Naţională Apele Române și-a anunțat realizările – investiţiile din ultimii ani pentru amenajări şi consolidări de maluri, susținând că la Galaţi, unde oamenii au fost loviți de ape pentru a treia oară, s-au produs inundaţii cu probabilitate de revenire de “o dată la 100-120 de ani”.

După ce viața oamenilor din Galați a fost dată din nou peste cap de inundațiile devasatoare, care i-au lăsat pe mulți fără case, Apele Române vin cu precizări care ar trebui să-i liniștească pe localnici.

Fără a da explicații în legătură ce trebuie făcut pentru a nu se mai ajunge la astfel de catastrofe, soldate cu pierderi de vieți omenești, și fără a face referire la cel mai recent raport al Curții de Conturi care atrăgea atenția că o astfel de tragedie s-ar putea produce oricând, reprezentanții de la Apele Române anunță intervențiile desfășurate în zonele calamitate, dar și o listă a investiţiilor din ultimii ani care ”au contribuit la limitarea efectelor produse de inundaţii”.

”Pe lângă măsurile comunicate anterior, echipele de la Apele Române – SGA Galaţi au intervenit pentru supraînalțarea digului apărare din zona UAT Foltesti, situat pe râul Chinaja. Astfel, s-a intervenit cu saci polipropilena si folie pentru consolidarea liniei de apărare. De asemenea, în localitatea Izvoarele, o echipa de la Apele Române – SGA Galaţi actioneaza pentru evacuarea apei din gospodarii. In localitatea Piscu, raul Suhu este monitorizat în permanenţă si la aceasta ora nivelul apei este în scădere”, a transmis, luni seară, Administraţia Naţională ”Apele Române”.

Sursa citată a precizat că în localitatea Cuza Voda au fost suplimentate forţele şi mijloacele de intervenţie pentru evacuarea apei din incinta inundată şi din gospodării.

”Se acţionează în zonă, cu forte proprii, cu oameni şi utilaje de la Apele Române echipele mixte ale Apelor Române Prut-Bârlad (SGA Galaţi, SGA Iaşi, SGA Vaslui). Cumulat, s-au înregistrat în judeţul Vaslui, precipitaţii cât într-un an întreg”, a mai transmis instituţia.

Potrivit specialiştilor, în bazinul hidrografic Prut s-au înregistrat:

Staţia hidrometrică Cârja- 253 l/mp;

Staţia hidrometrică Huşi- 160 l/mp;

Drânceni – 179,1 l/mp;

Acumularea Şopârleni – 140 l/mp;

Acumularea Gura Văii- 158 l/mp;

Broscoşeşti- 193,9 l/mp;

Acumularea Muşata- 204,1 l/mp;

Acumularea Sărata – 210, 5 l/mp;

Acumularea Poşta Elan 139 l/mp;

Acumularea Şuletea -150, 9/mp

Instituţia prezintă şi investiţiile derulate în ultimii ani în judeţul Galaţi care ”au contribuit la limitarea efectelor produse de inundaţii, prin amenajări şi consolidări de maluri”, în valoare totală de 88.592 mii lei de la bugetul de stat şi 16.650 mii lei din surse ale Apelor Române.

Din fonduri externe, lucrările de apărare împotriva inundaţiilor sunt:

-Supraînâlţare dig şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, judeţul Galaţi (POS Mediu) – valoare 8274 mii lei;

-Reducerea riscului la inundaţii a municipiului Tecuci, judeţul Galaţi, finanţat prin POIM şi buget – valoare 189.435 mii lei

”În ultimii 10 ani, s-au executat şi o serie de lucrări cu forțe proprii ale Apelor Române, precum şi în colaborare cu autorităţile locale. Astfel s-a intervenit pentru asigurarea capacităţii de transport a albiei fiind executate lucrări de recalibrare/decolmatare a aproximativ 111 de km de albii (în judeţul Galaţi)”, a mai menționat sursa citată.

De asemenea, specialiştii anunţă că pagubele produse în judeţul Galaţi au fost determinate, între 60-65%, de cantităţi de precipitaţii de peste 200 l/mp, înregistrate, în timp scurt, cu caracter de aversă, ce au produs scurgeri importante de pe versanţi, torenţi şi pâraie, producând viituri rapide pe râurile mici din bazinele hidrografice (inundaţii de tip fulger).

”Cantităţile de precipitaţii record au provocat inundaţii cu probabilitate de revenire de o data la 100-120 de ani. Efectele inundaţiilor de tip fulger se amplifică cu cât reţinerea apei din precipitaţii în zona de formare este practic condiţionată de gradul de împădurire şi de eficacitatea lucrărilor de corecţie a torenţilor, protecţia versanţilor (lucrări de combatere a eroziunii solului) şi funcţionarea sistemelor de colectare şi evacuare a apei (desecare), recomandări pe care Apele Române le-au facut către autorităţile responsabile prin Planurile de Management ale Riscului la inundaţii, în ciclul I (2015-2021) şi II de inundaţii (2022-2027)”, a mai transmis sursa citată.

Zonele cele mai afectate din judeţul Galaţi sunt incluse în hărţile de hazard şi de risc la inundaţii, disponibile pe site-ul www.inundatii.ro şi au fost comunicate către autorităţile locale, inclusiv în cadrul şedinţelor de instruire de la nivel judeţean pentru a fi incluse în Planurile de Apărare Locale şi Judeţene.

Stare de alertă, în Vaslui și Galați

Autoritățile au declarat stare de alertă în județele Iași și Vaslui, după ce inundațiile au lăsat în urmă un dezastru de nedescris.

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a admis, luni seară, solicitarea autorităţilor locale de instituire a stării de alertă în judeţele Galaţi şi Vaslui.

„Urmare a hotărârilor Comitetelor Judeţene pentru Situaţii de Urgenţă constituite în judeţele Galaţi şi Vaslui, prin intermediul cărora s-a solicitat declararea stării de alertă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, viceprim ministrul, ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu a aprobat instituirea stării de alertă la nivelul celor două judeţe”, a transmis Ministerul de Interne.

Sursa citată a precizat că, de la nivelul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a fost trimisă informarea către Instituţiile Prefectului Galaţi şi Vaslui, urmând să fie emise noi horărâri ale CJSU care să cuprindă măsuri punctuale ce trebuie întreprinse în sprijinul comunităţilor afectate.

O mie de pompieri din ţară, trimişi la Galaţi

Aproape 1.000 de pompieri din 27 de unităţi subordonate Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) au fost dislocaţi în sprijinul salvatorilor de la ISU Galaţi.

”În urma efectelor fenomenelor hidrometeorologice înregistrate în judeţul Galaţi, inspectorul general al IGSU a dispus, în cursul zilei de ieri (luni – n.r.), suplimentarea resurselor din această zonă cu efective şi mijloace tehnice din alte judeţe, neafectate de fenomenele meteo”, a anunţat IGSU.

Astfel, în sprijinul pompierilor de la ISU Galaţi, au ajuns, marţi dimineaţă, 960 de pompieri din cadrul a 24 de inspectorate judeţene pentru situaţii de urgenţă (Bacău, Neamţ, Suceava, Botoşani, Vrancea, Harghita, Mureş, Covasna, Braşov, Tulcea, Constanţa, Brăila, Buzău, Ialomiţa, Călăraşi, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Olt, Iaşi, Teleorman, Vâlcea, Dolj), ISU Bucureşti-Ilfov, Şcoala Boldeşti, Unitatea Specială de Intervenţie în Situaţii de Urgenţă.

Totodată, în zona afectată, au fost dislocate, de la nivelul aceloraşi unităţi IGSU, 80 de mijloace tehnice: 1 volă, 19 camioane de intervenţie, 43 de microbuze, 9 buldoexcavatoare, 6 autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi 2 autocare.

Personalul dislocat în judeţul Galaţi este pregătit pentru efectuarea misiunii pentru o perioadă de minim trei zile, a mai arătat sursa citată.

                                                                                                             Adina Bucur