-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:28
No menu items!

Cum se infectează unii membri ai aceleiași familii și alții nu. Explicațiile directorului de la Marius Nasta

spot_img

Managerul Spitalului ”Marius Nasta”, din Capitală, Dr. Beatrice Mahler, susține că sunt multe cazuri în care membrii aceleiași familii nu se îmbolnăvesc, deși stau în aceeași casă. Principalul motiv este diferența de sistem imunitar, dar există și persoane în corpul cărora celulele macrofage neutralizează virusul imediat ce a intrat în corp.

„Sunt două situaţii care pot fi luate în discuţie. Primă este cea în care imunitatea celorlalţi membri ai familiei este foarte bună şi să reuşească să distrugă coronavirusul în momentul în care acesta intră în corp.

Sunt studii efectuate în acest moment care precizează că la anumite persoane macrofagele (o subcategorie a globulelor ale sângelui, cu rol important în cadrul sistemului imunitar n.r.) au capacitatea de a capta virusul SARS-CoV-2 care ajunge în plămâni şi să-l neutralizeze. Însă nu ştim care este tipul de persoane şi ce structura genetică au acestea care permite acest tip de răspuns extrem de eficient”, a explicat Dr. Beatrice Mahler, managerul Spitalului Marius Nasta din Capitală, informează Ziare.com.

„Am avut un caz în care toată familia s-a îmbolnăvit, iar unul dintre membrii acesteia nu s-a îmbolnăvit. El a devenit însă pozitiv, dar asimptomatic, mult mai târziu, peste cele 14 zile. S-a testat întâmplător, pentru situaţie de contact, în perioada în care se făceau testările la contactii persoanelor pozitive, dar dintr-o altă sursă. A avut contact cu o altă persoană la o săptămână după ce a făcut testul, iar de această dată a ieşit pozitiv. Oamenii se relaxează când văd că au avut cazuri în famlie şi nu s-au imblonavit.

Este posibil să fie o incubaţie de lungă durată, pentru că pentru o parte din pacienţi, perioada de incubaţie, tocmai pentru că răspunsul autoimun este bun, poate să fie mai lungă, nu de 14 zile, nu de 5-6 zile. Media este de 5-6 zile, însă avem persoane care se pozitiveaza la 24 de ore după contact şi avem cazuri de persoane care se pozitiveaza şi după 21 de zile.

Cred că persoanele care au o imunitatea foarte bună pot să se pozitiveze târziu. Din acest motiv, având în vedere transmiterea comunitară, trebuie să purtăm masca tot timpul, să ne protejăm, până vom avea un vaccin care să ne ajute.

Şi ar mai putea fi şi situaţia în care, persoanele care au o imunitate foarte bună, dacă concentraţia de la nivelul rinofaringelui, locul de unde se recoltează probă este foarte mică, testul poate să fie negativ. Dar acest lucru nu înseamnă că infecţia nu exista în organism”, a mai explicat medicul Beatrice Mahler.