2.4 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 5:09
No menu items!

Cum se îmbogățește deputatul PSD Eduard Martin din amenajarea spațiilor verzi

spot_img

ADP Mangalia dă 10.000.000 lei firmei deputatului pentru amenajare de spații verzi în câteva stațiuni. Firma parlamentarului a fost singura care s-a prezentat la această generoasă ofertă

Martin_Mazare Alexandru 2

Serviciul Public de Administrare a Domeniului Public și Privat Mangalia n-a avut noroc de oferte pentru cele 10 milioane de lei scoase la bătaie pentru amenajarea spațiului verde din cele câteva stațiuni arondate orașului Mangalia. Singura firmă care s-a înscris la această licitație a fost cea care face oricum curățenie în tot județul Constanța, firma deputatului PSD Eduard Martin, Polaris M Holding SRL.

Conform site-ului de licitații publice, contractul nu va putea fi subcontractat, dar toți banii vor fi dați din bugetul public, pentru că nu există alte finanțări. La descrierea activităților ce vor urma să fie prestate de firma care a câștigat această licitație se precizează doar „amenajare și întreținere spații verzi, în municipiul Mangalia și stațiunile arondate”.

Campion la contracte cu statul, deputatul PSD Eduard Martin are o avere de top

Aflat la al treilea mandat de parlamentar, la doar 40 de ani, Eduard Martin a acumulat o avere imensă, el fiind clasat de presa de specialitate pe locul 127 în top Forbes și în primele cinci locuri ale celor mai bogați oameni de afaceri din Constanța. De altfel, tatăl său, Gheorghe Martin, care a deschis afacerea Polaris și i-a lăsat-o fiului său, a fost și cel care i-a deschis drumul spre politică. Gheorghe Martin a fost baronul Constanței înaintea lui Radu Mazăre, prefect al județului în timpul guvernării lui Adrian Năstase, dar în 2004 s-a retras din politică, lăsând locul său actualului primar și frâiele firmei, fiului său.

martin_mazare

De mai bine de 15 ani, firma Polaris colectează deșeurile și gunoiul în județul Constanța, iar în ultimii cinci ani a câștigat licitații și în alte zone din țară – Teleorman, Alba, Arad și Târgu Jiu. Cel mai mare contract de care presa constănțeană a scris a fost cel acordat de primăria lui Radu Mazăre, care a acordat, în 2008, firmei Polaris, salubritatea orașului Constanța pentru… următorii 25 de ani! Și suma a fost pe măsura durate contractului, aproape 280 de milioane de euro. De altfel, doar dacă citești declarația de avere a deputatului Eduard Martin găsești aproape 500 de contracte cu statul în ultimii ani, întinse pe o anexă de peste 30 de pagini a declarației de avere. Conform acesteia, deputatului PSD i-au intrat în firma Polaris bani publici de la Transgaz, SRI, Ambulanță, ISU, CFR, Poliția Constanța, Administrația Bazinală Dobrogea, Curtea de Apel, Baroul local, Universitatea Ovidius, Arhiepiscopia Tomisului, grădinițe, școli, unități militare, spitale, cele mai multe dintre ele, încheiate în 2008. În plus, multe dintre acestea, conform presei, au durată nedeterminată. Întrebat de ziariști, deputatul PSD Eduard Martin consideră că dezvoltarea firmei s-a datorat doar managementului bun pe care acționarii l-au implementat, nicidecum pozițiilor politice importante pe care le-au avut el și tatăl lui.

Potrivit declarațiilor sale de avere, Eduard Martin este acționar la 8 firme din holdingul Polaris, cifra de afaceri a acestuia crescând, din 2008, de când a obținut cele peste 400 de contracte cu statul, de aproape 50 de ori.

Cumătrul lui Prigoană

Deputatul Eduard Martin a fost poreclit de presă „Deputatul Lamborghini”, după ce a venit, la un eveniment privat, cu o astfel de mașină, de aproximativ 150.000 de euro. De altfel, Eduard Martin este un împătimit al motoarelor, ca și prietenul său, primarul Radu Mazăre – are motociclete, mașini de curse, 14 conturi în euro și lei, terenuri, apartamente dar și împrumuturi acordate unor firme.

În 2011, Eduard Martin l-a botezat, la Constanța, pe cel de-al treilea fiu al familiei Prigoană, Silviu Prigoană fiind, la fel ca Eduard Martin, campion la contracte cu instituțiile statului în domeniul colectării gunoiului.

Eduard_Martin_2

Patronul firmei de salubrizare, inițiatorul unei legi privind reciclarea

Vara trecută, presa a relatat despre scandalul din Parlament legat de inițierea legii salubrității, pe care nu numai ONG-urile de mediu o contestau, ci și unii dintre deputați. Inițiatorul legii este și unul dintre principalii ei beneficiari, Eduard Martin – vicepreședinele Comisiei de Industrii și Servicii din Camera Deputaților. El susținea necesitatea schimbării legislației actuale deoarece în 2015, se prefigura riscul unei proceduri de infrigement deoarece România are unul dintre cele mai scăzute niveluri de reciclare. Controversa proiectului de lege era că în proiect se prevedea că operatorul de salubrizare urma să recicleze tot ceea ce se află pe raza lui de acțiunie, astfel că toate contractele, inclusiv cu populația, puteau fi încheiate separat. Asta și alte prevederi ar fi dus la un fel de monopol al operatorului de salubrizare, deoarece firmele de reciclare erau eliminate din circuit, exclusivitatea pentru reciclare revenind celor care transportau gunoiul. Eduard Martin a spus atunci că deși îi aduce cu siguranță un venit în plus, operatorii de salubrizare au acest drept.

Nu putem obliga prin lege pe cei care ridică gunoiul să investească în containere speciale, în maşini care să ridice gunoiul uscat separat de celălalt şi după aia să apară alte firme care să culeagă roadele

Eduard Martin
deputat PSD

Deputatul a precizat ziariștilor că nu consideră această lege un posibil conflict de interese, ba dimpotrivă, crede că experiența firmei sale Polaris îl califică pentru această discuție în domeniu.

Marilena Nedelcu