-2.4 C
București
miercuri, 15 ianuarie 2025 - 0:56
No menu items!

Cum se explică obsesia lui Trump pentru Groenlanda: accesul la materii prime critice

spot_img

Tentativa președintelui ales al SUA Donald Trump de a ”achiziționa” insula arctică Groenlanda ar putea fi motivată de accesul la minerale esențiale, potrivit unei analize publicate de CNBC. Oamenii de afaceri și cercetătorii din domeniul minier descriu potențialul masiv de resurse al insulei drept o „oportunitate enormă”.

Trump s-a arătat interesat de mai mulți ani să preia controlul asupra celei mai mari insule din lume, iar acest plan a fost scos de la sertar în ultimele săptămâni, cu declarații și acțiuni spectaculoase.

Înainte de inaugurarea sa din 20 ianuarie, Trump a declarat că deținerea de către SUA a teritoriului danez autonom este o „necesitate absolută” în scopuri legate de „securitatea națională și libertatea în întreaga lume”. Ulterior, Trump a supralicitat, refuzând să excludă utilizarea forței militare sau economice pentru a aduce Groenlanda sub autoritatea SUA.

Prim-ministrul Groenlandei, Mute Egede, i-a spus lui Trump că insula arctică „nu este de vânzare” și a îndemnat comunitatea internațională să respecte aspirațiile de independență ale teritoriului. Alături de prim-ministra Danemarcei Mette Frederiksen, Egede a solicitat de asemenea recent discuții cu Trump pentru a rezolva situația.

Întrebat despre fixația lui Trump de a face Groenlanda parte din SUA, viitorul consilier pentru securitate națională Michael Waltz, a fost fără echivoc. „Este vorba despre minerale esențiale. Este vorba despre resurse naturale. Este vorba despre revenirea Americii în emisfera vestică. Puteți să-i spuneți Doctrina Monroe 2.0, dar toate acestea fac parte din agenda America first„, a declarat Waltz într-un interviu pentru Fox News pe 9 ianuarie.

Mineralele critice se referă la o gamă de materiale considerate esențiale pentru tranziția energetică. Aceste minerale, care tind să prezinte un risc ridicat de întrerupere a lanțului de aprovizionare, includ metale precum cuprul, litiul, nichelul, cobaltul și elemente rare.

Mineralele critice și elementele de pământuri rare sunt componente vitale în tehnologiile ecologice emergente, cum ar fi turbinele eoliene și vehiculele electrice, tehnologiile de stocare a energiei și aplicațiile de securitate națională.

China este liderul de necontestat al lanțului de aprovizionare cu minerale critice, reprezentând aproximativ 60 % din producția mondială de minerale și materiale de pământuri rare. Oficialii americani au avertizat anterior că acest lucru reprezintă o provocare strategică în contextul orientării către surse de energie cu emisii reduse de carbon.

Jakob Kløve Keiding, consultant principal la Serviciul geologic al Danemarcei și Groenlandei (GEUS), a declarat că un studiu din 2023 privind potențialul resurselor Groenlandei a evaluat un total de 38 de materii prime de pe insulă, marea majoritate a acestora având un potențial relativ ridicat sau moderat.

Aceste materiale includ metalele rare grafit, niobiu, metale din grupul platinei, molibden, tantal și titan.

”În general, putem spune că există un potențial uriaș pentru materii prime critice [în Groenlanda]. Multe dintre acestea sunt de mare importanță pentru economia UE și, desigur, nu se limitează doar la Europa. Multe dintre acestea sunt, de asemenea, pe lista [materiilor prime critice] americană” a declarat Keiding pentru CNBC.

Aaja Chemnitz, membră a Groenlandei în parlamentul danez din partea partidului Inuit Ataqatigiit, a descris comentariile lui Trump despre Groenlanda ca fiind „lipsite de respect” și a reafirmat mesajul prim-ministrului spunând că teritoriul nu este de vânzare.

Legăturile mai strânse dintre Groenlanda și SUA, de exemplu, ar putea contribui la facilitarea investițiilor în industria minieră a insulei, a adăugat ea. „Dacă ne uităm la extracția, de exemplu, a pământurilor rare. Acesta este un lucru pe care am fost dispuși să îl facem de foarte mult timp. Am căutat investitori americani, nu i-am găsit, așa că sunt foarte bineveniți”, a spus Chemnitz.

Armata americană menține o prezență permanentă în nord-vestul Groenlandei, la baza spațială Pituffik, cunoscută anterior sub numele de baza aeriană Thule.

Roderick McIllree, director executiv al companiei miniere 80 Mile, cu sediul în Marea Britanie , a declarat că lucrează în Groenlanda de peste 20 de ani la proiecte care variază de la descoperirea resurselor la fezabilitate. „Cred că ceea ce vedem în Groenlanda este într-adevăr o cursă pentru ceea ce a mai rămas O mulțime de studii de stat independente indică faptul că Groenlanda și platoul continental ar putea avea între 20% și 25% din ultimele resurse rămase pe planetă, care pot fi extrase. Acum, dacă este adevărat, aceasta este o oportunitate enormă pentru Groenlanda”, a declarat McIllree.

80 Mile are în prezent trei proiecte pe care le dezvoltă în mod activ în Groenlanda, inclusiv o mare concesiune petrolieră pe coasta de est a insulei, un proiect de titan lângă Pituffik în nord-vest și proiectul Disko-Nuussuaq în sud-vest (nichel și cupru, unul din cele mai mari din lume).

„Groenlanda va deveni din ce în ce mai actuală; va fi din ce în ce mai în centrul atenției din cauza discuției privind schimbările climatice, a discuției privind metalele critice și a discuției geopolitice. Iar proximitatea sa față de SUA o transformă într-o jurisdicție naturală pentru investiții americane semnificative. Dacă Groenlanda își joacă bine cărțile, acest lucru va duce la independența lor”, a declarat McIllree.

T. S.