Preţul testelor Covid Real Time PCR diferă cu până la 50% de la o clinică la alta, cel mai mic tarif fiind de 285 de lei, iar cel mai mare, de 420 de lei, potrivit unei analize realizate de AGERPRES, care a comparat ofertele a nouă dintre cele mai importante centre medicale private cu acoperire naţională, pe baza informaţiilor publicate pe site-urile companiilor.
Astfel, oferta cea mai bună este la Synevo, unde testul costă 285 de lei, iar rezultatul se primeşte în 24 de ore.
Urmează Lotus Med, unde preţul este de 300 de lei, iar răspunsul vine în 48 de ore, MedLife – 340 de lei, cu primirea rezultatului în două zile, şi Sante – 350 de lei, cu rezultatul în 72 de ore.
Clinicile Gral Medical efectuează teste Covid pentru 380 de lei, iar Sanador pentru 390 de lei şi ambele promit rezultatul în 48 de ore.
La Ok Medical, preţul unui test RT PCR SARS-CoV-2 este de 390 de lei cu rezultatul în 48 de ore. Clinica permite testarea simultană de gripă şi Covid cu 440 de lei.
La Regina Maria, de asemenea, preţul testului Covid este de 390 de lei, cu rezultatul în două zile. Pachetul Covid + gripă costă 420 de lei, iar rezultatul vine în trei zile.
Cel mai mare preţ dintre clinicile analizate îl are MedSana, unde RT PCR costă 420 de lei, cu rezultatul în 24 de ore. Oferta aceasta este cu 48% mai mare decât cea mai ieftină (285 de lei la Synevo, cu primirea rezultatului tot în 24 de ore).
MedSana mai are o variantă de preţ, de 350 de lei, cu rezultat în 72 de ore.
În ciuda tendiței speculative pe un domeniu de nișă și extrem de solicitat în această perioadă, remarcată joi chiar de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei, mai mulți specialiști contactați de Sursa Zilei au explicat că o mare parte din diferența de preț o reprezintă costul reactivilor și produselor utilizate în proces, cele provenind de la producători cu tradiție fiind mai costisitoare, dar cu eficiență mai bună. O mare parte dintre prețurile foarte mici însoțesc produse de calitate îndoielnică, iar rezultatele la o analiză atât de sensibilă poate fi influențată de cele mai mici detalii.
În mod obiectiv, mulți beneficiari și-au pierdut încrederea în eficiența testelor PCR după ce uneori chiar folosind aceiași produși de reacție și aceleași aparate, rezultatele sunt contradictorii. Un dubiu suplimentar este generat de lipsa unei metode ierarhice la nivel național de validare și verificare a rezultatelor produse în laboratoare cu experință redusă în utilizarea aparatelor PCR.