2.2 C
București
joi, 21 noiembrie 2024 - 23:08
No menu items!

Cum se calculeaza exact impactul bugetar al traficului de țigări. Cifrele pentru prima parte a anului

spot_img

Ponderea țigaretelor de contrabandă din totalul pieței în primul trimestru din 2017 a fost de 15,7%, ceea ce înseamnă că statul român nu a încasat circa 135 de milioane de euro, potrivit unor calcule furnizate de compania British American Tobacco.

Pentru fiecare punct procentual de piață neagră statul român, nu încasează anual circa 40 de milioane de euro la buget.

Piaţa neagră a ţigărilor a coborât în martie cu 1 punct procentual, la 15,2%, față de nivelul din ianuarie 2017. Datele despre nivelul contrabandei în România sunt evaluate de compania Novel Research la fiecare două luni. Metodologia de calcul are la bază sondarea unui eșantion reprezentativ de consumatori în legătură cu tipul și proveniența țigărilor pe care le fumează. Apoi, prin metode statistice, este calculat nivelul pieței totale de țigarete din România.

Pagubele pentru buget sunt calculate prin mai mulți parametri: dimensiunea totală a pieței, nivelul contrabandei și procentajul reprezentat de taxe și accize din valoarea unui pachet comercializat legal. Până la 80% din prețul unui pachet de țigări reprezintă taxe și accize care merg către stat, restul fiind reprezentat de costurile de producție, marjele comerciale și marjele de producție.

În 2016, traficul ilicit de ţigări a costat statul român peste 670 milioane de euro, țigările fiind unul dintre cele mai traficate produse din România. Din 2010 până în prezent, România a pierdut peste 4,7 miliarde de euro în fața contrabandiștilor.

De la începutul anului, autoritățile au capturat peste 56 de milioane de ţigarete, cu o valoare estimată la 34 milioane de lei. Aceste date au fost centralizate pe platforma stopcontrabanda.ro, în baza capturilor raportate în întreaga țară și înregistrate în timp real pe harta de pe website.

Regiunea de nord-est, zona cea mai afectată de contrabanda cu ţigări, a înregistrat capturi în valoare de aproximativ 10 milioane de țigarete. Tot în această perioadă, în zona Constanţa, s-a înregistrat şi cea mai mare captură din ultimii cinci ani, unde 14 milioane de ţigari în valoare de 2,5 milioane de euro au fost descoperite de vamesii din portul Constanţa Sud-Agigea.

De la începutul lunii martie, au fost confiscate peste 100 de mijloace de transport aparţinând contrabandiştilor şi au fost reţinute peste 300 de persoane.

Principalele zone de provenienţă pentru ţigările de contrabandă sunt Ucraina si Republica Moldova, în condițiile în care România are cea mai mare graniță cu țări non-UE din Europa. Unul dintre motive îl reprezintă diferența mare de pret, în Ucraina un pachet de țigări fiind de până la 5 ori mai ieftin pe piața legală, în comparație cu România.

Din punct de vedere al provenienţei, categoria „cheap whites” deține cea mai mare pondere în piața de produse ilicite. „Cheap whites” reprezintă ţigări a căror proveniență nu poate fi stabilită cu exactitate și care sunt introduse ilegal în ţară.

La începutul anului 2010, nivelul pieței negre era de 36,3%.

V.B.