2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 12:14
No menu items!

Cum scăpăm de sforăit?

spot_img

Cum scăpăm de sforăit?

Sforăitul este stresant, jenant şi nu ne lasă sa ne odihnim noaptea. Provoacă oboseală, dureri de cap şi creşte tensiunea arterială, simptome ale apneei obstructive de somn. Unii oameni cred că sforăitul e ceva minor, dar cercetătorii au descoperit că acesta cauzează reale probleme de sănătate. Sedentarismul, lipsa unei alimentaţii echilibrate, fumatul şi consumul des de alcool ajută sforăitul.

Oamenii care suferă de această afecţiune, încetează să mai respire în timpul nopţii, în mod repetat şi inconştient, din cauza unei obstrucţii complete sau parţiale ale căilor respiratorii. Se întâmplă când muşchii fălcii, ai gâtului şi limba se relaxează, blocând accesul aerului folosit pentru respiraţie către plămâni. Lipsa de oxigen durează cel puţin un minut şi apare de sute de ori în timpul unei nopţi. Din fericire, majoritatea oamenilor se trezesc complet sau parţial când apare acest blocaj, dar acest proces este foarte obositor.

Această afecţiune are legătură directă cu probleme ca: refluxul de acid, urinarea frecventă în timpul nopţii, pierderea memoriei, atacul cerebral, depresia, diabetul şi infarctul. Oamenii cu vârste de peste 35 de ani sunt mai predispuşi la acest gen de afecţiuni. Medicii recomandă tratament cu dispozitive care forţează aerul să pătrundă în nas şi gură în timpul somnului şi chiar operaţii chirurgicale dureroase. Unii recomandă o curea specială pentru bărbie, care susţine maxilarul şi limba, prevenind blocarea căilor respiratorii. Alţii recomandă perne speciale din materiale rare sau, pur şi simplu, remedii naturiste.

C.N.