1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 23:44
No menu items!

Cum să respirăm în timpul exercițiilor fizice

spot_img

Este foarte important să respirăm corect atunci când ne supunem corpul unui efort intens și îndelungat. În viziunea culturilor orientale, respirația reprezintă un schimb vital de energii, în timp ce psihologii consideră respirația conexiunea între individ și mediu. În sport este esențial să ținem cont de anumite principii ale respirației corecte.

Pentru o mai bună rezistență în timpul antrenamentelor este foarte important să menții o postură și o respiratie corecte. Optimizându-ți respirația vei putea executa fiecare mișcare mai fluid. Astfel, vei diminua din gradul de dificultate al unui antrenament printr-o creștere a forței.

O respirație corectă ajută la oxigenarea țesutului, contribuind la îmbunătățirea performanțelor, economisind eficient energia. Sistemul respirator este în stransă legătură cu cel cardiovascular, furnizând mușchilor cantitatea necesară de oxigen, permițând eliminarea dioxidului de carbon în exces, rezultat în urma efortului fizic.

Mecanism involuntar, respirația implică și alte organe precum diafragma, mușchii abdominali și cutia toracică și este esențială controlarea conștientă că durata și frecvența în timpul antrenamentului. Cum se respiră corect la sală? Inspiri atunci când corpul este relaxat și te pregătești pentru următoarea mișcare și expiri în timpul executării mișcării, când efortul este mult mai intens.

Mulți experți ne sfătuiesc să evităm manevra Valsalva (reținerea respirației în momentul forțării) în antrenamentul cu greutăți, deoarece acesta produce o creștere alarmantă a tensiunii arteriale. Deși unii halterofili susțin că manevra Valsalva îi ajută să-și mențină trunchiul stabil ceea ce duce la creșterea forței, cercetătorii de specialitate au ajuns, în urma unor studii , la concluzia că expirația forțată în timpul fazei active a ridicării e cel mai eficient și mai sigur tip de respirație în timpul antrenamentelor cu greutăți.

Ceea ce trebuie să înțelegem este faptul că mișcarea, fie la sală, acasă sau în aer liber, trebuie să ne ajute să obținem o sănătate deplină și un echilibru între minte și trup. Esențial este să dăm atenție detaliilor precum respirația, mișcarea corectă, postură și să nu ne concentrăm pe câte kilograme ridicăm sau cât de dificil este exercițiul pe care îl executăm.

Până data viitoare, nu uitați să fiți always fit and ready for fitness!

Lucian Mera