Sistemul asigurărilor în caz de accident (RCA) s-ar putea modifica în beneficiul proprietarilor de mașini, dacă o inițiativă legislativă ar fi adoptată în Parlament.
Potrivit unui proiect de modificare a Legii 136/1995 privind asigurările, depus de deputatul independent Daniel Oajdea, prejudiciul produs în cazul unui accident ar putea fi plătit direct păgubitului de asigurătorul acestuia, urmând ca, mai apoi, compania să se îndrepte împotriva celei la care este asigurat vinovatul, pentru recuperarea banilor.
„De cele mai multe ori, persoana păgubită trebuie să se lupte cu diverse firme de asigurări pentru a putea beneficia de reparația autovehiculului. Multe dintre aceste firme de asigurări întârzie procesul de despăgubire, subevaluează paguba sau apelează la service-uri care fac o reparațieieftină și de proastă calitate. Prin urmare, nici firmele de asigurări nu sunt motivatee să-și îmbunătățească serviciile în cazul asigurărilor obligatorii, deoarece, atunci când posesorii de autovehicule cumpără RCA-ul cel mai ieftin de pe piață, nu sunt interesați ca aceste servicii să fie de calitate”, arată deputatul în expunerea de motive.
Oajdea explică faptul că acest sistem de despăgubire nu oferă o „competiție onestă între asigurătorii și a facilitat rămânerea pe piață a unor firme de asigurări care oferă servicii de proastă calitate și înșală păgubitul”. Din această cauză, „asiguratul nu este motivat să încheie RCA-ul la o firmă cu o reputație bună care să despăgubească repede și fără probleme în caz de accident, pentru simplul fapt că nu el este cel care va beneficia de polița de asigurarre în vederea despăgubirii, ci persoana păgubită”, spune deputatul. „Acest lucru îi determină pe cei mai mulți posesori de autovehicule să încheie polița RCA la firma care are cel mai mic preț de pe piață”, arată Daniel Oajdea.
„Nu puține sunt cazurile în care cel vinovat de producerea unui accident nu are asigurare RCA, iar procesul de despăgubire este mult mai complicat, Astfel, deși nevinovat de produceerea accidentului, proprietarul autovehiculului este nevoit să își plătească reparația mașinii după care să încerce recuperarea prejudiciului. O soluție corectă pentru toată lumea ar fi ca firma de asigurări să-l despăgubească pe cel cu care are contract. Atunci, asigurații beneficiază de protecțe reală și sunt motivați să încheie polița RCA la firme responsabile. Astfel, în cazul în care un asigurat este implicat într-un accident rutier de care se face vinovat, compania la care are încheiat polița de asigurare se va îndrepta, în vederea recuperării prejudiciului, către firma la care este asigurat autovehicului vinovat sau către Fondul de protecție a victimelor străzii, în cazul în care vinovatul nu este asigurat sau este necunoscut. Modificare legii în sensul menționat înlptură situațiile dificile prin care, în caz de avarie, sunt responsabile autovehicule neasigurate, înmatriculate în alte țări sau asigurate la societăți rău-platnice. Cu alte cuvinte, cel care plătește asigurarea RCA are garanția că, în cazul unui accident de care nu este vinovat, beneficiază de despăgubire”, se arată în expunerea de motive.
„Această propunere legislativă ne asigură că posesorii de autovehicule vor selecta firmele care du dovadă de seriozitate și bonitate financiară și decontează corespunzător repararea autovehiculelor. De asemenea, creează un cadru prielnic pentru ca Autoritaea de Supraveghere Financiară, împreună cu firmele de asigurări, să poată elimina de pe piață acei asigurători care nu au capacitatea de a despăgubi corect și în timpă util”, susține Daniel Oajdea.
Dacă propunerea va fi adoptată:
- Asigurătorul RCA plătește despăgubiri terților pentru daunele produse de autovehiculul asigurat când acesta e vinovat (prevedere în vigoare)
- Asigurătorul RCA plătește despăgubiri titularului poliței și apoi le recuperează de la asigurătorul vinovatului sau de la Fondul de protecție al victimelor străzii (prevedere nouă)
- Proprietarul autovehiculului asigurat beneficiază de o protecție reală, decontând cheltuielile cu repararea autovehiculului atunci când alt autovehicul este vinovat de accident (prevedere nouă)
Expunere de motive
Valeriu Motoc