6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 3:00
No menu items!

Cum să antrenăm antebrațul

spot_img

Antebrațul are o grupă de mușchi “încăpățânată”, care se dezvoltă foarte greu

antebrat

A avea brațe mari și puternice  nu  se traduce doar prin a avea bicepsul și tricepsul  masiv. Antebrațul, căruia mulți dintre practicanții de culturism nu-i acordă suficientă atenție, reprezintă o grupă musculară importantă, prin care se realizează mișcări de pronație și supinație.

Antebrațul este format din două oase lungi dispuse paralel, pe care se fixează 20 de mușchi așezați pe trei planuri:

  • 8 mușchi anteriori (preponderent flexori),
  • 8 mușchi posteriori (preponderent extensori),
  • 4 mușchi externi (în egală măsură extensori, flexori și supinatori).

Ca și gambele, antebrațul are o grupă de mușchi “încăpățânată”, care se dezvoltă foarte greu. Deși această grupă musculară este solicitată în toate exercițiile în care se folosește priza pe gantere sau bară, totuși nu  trebuie neglijată. Nu  uitați că o dezvoltare armonioasă necesită antrenarea în parte a tuturor grupelor musculare cu aceeași atenție; cu alte cuvinte este necesar să se aloce o parte din antrenament pentru executarea exercițiilor specifice acesteia (mișcari de flexie – fig. 1; fig. 2 , rotire și extensie – 3-4 exercitii/ antrenament).

fig.1fig.2

Foarte important de reținut este faptul că masa musculară a antebrațului este direct proporțională cu forța prizei degetelor. De aceea, creșterea puterii prizei din degete este o metodă  rapidă de mărire a antebrațelor. Această grupă musculară este responsabilă pentru o priză bună, fără să folosești bretelele (care sunt o soluție ajutătoare în cazul greutăților foarte mari, dar care slăbesc dezvoltarea antebrațului și, implicit, a forței acestuia). Dacă această grupă musculară este slab dezvoltată, și priza va fi slabă.

Până data viitoare, nu uitați să fiți always fit and ready for fitness!

 Lucian Mera